Traumatism cervical "lovitura de bici" sau Whiplash

Home / Traumatism cervical "lovitura de bici" sau Whiplash

Aceasta este cel mai frecvent accident al coloanei cervicale, cauzat de o miscare brusca in hiperflexie sau hiperextensie. Aceste miscari pot fi cauzate de o varietate de circumstante - accidentari sportive, accidente de munca sau, cel mai frecvent, accidente rutiere.

Cum se produce "lovitura de bici"?

In timpul traumatismelor cervicale de tip Whiplash, capul este aruncat violent inainte sau inapoi, din cauza unui impact puternic.

Care sunt simptomele traumatismului cervical "lovitura de bici" ?

Pacientii raporteaza de obicei dureri intense in jurul zonei cervicale sau durere slaba, care se accentueaza in urmatoarele 2-3 zile. Uneori poate aparea si durere la nivelul umerilor sau bratelor, precum si rigiditate si disconfort la miscarea capului. Unii pacienti au si senzatie de vertij (ameteala) si dureri de cap.

Alte simptome specifice acestui tip de traumatism cervical sunt:

  • pocnituri articulare
  • miscari "blocate"
  • amorteala sau furnicaturi
  • contracturi musculare

De obicei, este suficient tratamentul conservator, pentru ameliorarea durerii, prin exercitii de reabilitare si terapie manuala.

Reabilitarea dupa traumatismul de tip Whiplash

Tratamentul de reabilitare medicala vizeaza reducerea durerii si detensionarea contracturilor musculare aparute in urma traumei, prin utilizarea terapiilor analgezice precum, laser si terapie miofasciala. Urmarim si recuperarea cat mai rapida a mobilitatii cervicale complete.

Ulterior, protocolul de tratament include exercitii posturale pentru recuperarea controlului muscular si sfaturi adecvate pentru postura coloanei cervicale. Acest lucru poate fi realizat prin exercitii de intarire a muschilor slabiti si intinderea muschilor tensionati.

In timpul programului de recuperare, vom efectua si exercitii de proprioceptie, pentru a ajuta la restabilirea functiei vestibulare, a orientarii si constientizarii spatiale.

Exista efecte pe termen lung dupa un traumatism cervical de tip "lovitura de bici"?

Traumatismele cervicale usoare si moderate nu produc in mod normal efecte pe termen lung, cu conditia sa fie diagnosticate si tratate corespunzator. Recuperarea, in cazurile usoare si moderate, are loc de obicei in cateva saptamani sau luni. Cu toate acestea, un traumatism sever poate cauza degenerarea discurilor intervertebrale de la nivelul gatului si deteriorarea articulatiilor, rezultand restrictii pe termen lung si durere.