Instabilitatea articulatiei umarului

Home / Instabilitatea articulatiei umarului

Articulatia umarului cuprinde trei oase: humerusul, clavicula si scapula (omoplatul) care sunt unite intre ele de muschi, tendoane si ligamente. Este cea mai mobila articulatie a corpului si permite o gama larga de miscari.

Capul humeral are forma de bila care se potriveste intr-o cavitate numita glenoid (componenta articulara a scapulei). Cavitatea glenoida este destul de putin adanca, ceea ce permite o gama larga de miscari ale aceastei articulatii. Stabilitatea este realizata prin conectarea ligamentelor si a labrului umarului (un cartilaj care ofera o suprafata articulara mai mare). Humerusul este tinut in cavitatea glenoida, datorita unui manson fibros, compus din capsula articulara si muschii coafei rotatorilor care o inconjoara. Deasupra capului humeral este o proeminenta osoasa care face parte din scapula, numita acromion, iar prin spatiul de dedesubt (spatiul subacromial) trec tendoanele muschilor coafei rotatorilor. In acest spatiu, tendoanele umerilor trec unele peste altele in timpul miscarilor umarului.

Aceste miscari ample sunt posibile datorita bursei (captuseala lubrifianta naturala, intre structurile adiacente). Pe langa asigurarea stabilitatii, tendoanele contribuie si la ridicarea si rotirea bratului. Cele doua tendoane, ale bicepsului si ale muschilor pectorali mari, se insera in apropierea capului humeral. Tot acest complex este acoperit de muschiul deltoid.

Ce inseamna instabilitatea umarului?

Cand ne referim la umar instabil, ne gandim la:

  • Luxatii
  • Subluxatii
  • Hiper-laxitate

Instabilitatea poate afecta, de asemenea, sportivi, precum: gimnaste, jucatori de volei, halterofili si inotatori. Daca ai intrat in aceasta sectiune, este posibil sa ai dureri la nivelul articulatiei umarului sau parestezii (amorteli) ale membrului superior in timpul activitatilor zilnice sau sportive. S-ar putea sa te confrunti, de asemenea, cu luxatii si subluxatii frecvente.

Tratamentul conservator reprezinta prima optiune in gestionarea acestei situatii clinice complexe. Programul de recuperare medicala urmareste imbunatatirea biomecanicii articulare, prin exercitii care vizeaza muschii implicati in stabilizarea articulatiei umarului. Recuperarea controlului neuromuscular este esentiala, deoarece pacientii cu instabilitate au un deficit de coordonare.

TRATAMENTUL CHIRURGICAL PENTRU INSTABILITATEA UMARULUI

Episoadele frecvente de luxatii sau instabilitate cronica trebuie evaluate pentru a alege tratamentul chirurgical potrivit. In urma interventiei chirurgicale se poate restabili controlul asupra articulatiei scapulo-humerale. Dupa interventia chirurgicala, durerea va fi destul de intensa, dar analgezicele si gheata te vor ajuta sa o gestionezi. In urma interventiei chirurgicale, umarul va fi imobilizat intr-o orteza care sa te impiedice sa folosesti membrul superior si va trebui sa respecti o serie de restrictii. Odata ce ai depasit perioada de imobilizare, vei putea incepe kinetoterapia, pentru a recupera, cat mai curand posibil, toate functiile normale ale membrului superior. 

RECUPERAREA MEDICALA IN INSTABILITATEA UMARULUI

Reabilitarea in cazul instabilitaii umarului urmareste restabilirea functionalitaii articulatiei umarului, iar interventia timpurie ne ofera posibilitatea de a executa anumite manevre, pentru a imbunatati miscarea de rotatie.

Procesul de recuperare este compus din cinci etape:

  • Etapa I (4 saptamani post operator)

Dupa ce vei renunta la orteza, vei ramane cu edem (umflatura) si contracturi musculare, insa foarte probabil, nu vei mai avea dureri. Fizioterapeutul va incerca sa reduca contracturile musculare aparute si vei incepe exercitiile de mobilizare, active si pasivo/active.

  • Etapa II: Recuperarea completa a mobilitatii (saptamanile 4-5 post operator)

Principalul obiectiv al acestei etape, este sa redam mobilitatea completa a umarului, pentru ca tu sa iti poti desfasura activitatile zilnice (condus, spalat, mancat, etc.)

  • Etapa III: Recastigarea fortei ( saptamanile 5-8 post operator)

Dupa ce ti-ai recastigat complet mobilitatea, vei incepe sa lucrezi la cresterea fortei musculare de la nivelul intregii structuri a articulatiei umarului, corectand chiar si diskineziile prezente inainte de interventie, prin cresterea fortei bratelor si cu ajutorul exercitiilor de streching (intindere), asistate de fizioterapeut.

  • Etapa IV: Recastigarea proprioceptiei (sapt. 7-9 post operator)

Umarul si-a recastigat forta musculara si acum vom incepe sa punem presiune pe el in toate directiile sale de miscare. Vom face exercitii care sa iti imbunatateasca controlul neuro-muscular si care vor pregati articulatia umarului pentru etapa urmatoare.

  • Etapa V: Reeducarea miscarilor specifice sportului practicat (sapt. 8-12 post operator)

Acum vei incepe sa redescoperi miscarile specifice sportului practicat de tine. In aceasta etapa vei face exercitii de aruncare, progresand de la obiecte de dimensiuni mici, la altele de dimensiuni mai mari.

IN ACEST MOMENT ESTI RECUPERAT COMPLET SI POTI SA PRACTICI ORICE SPORT ITI DORESTI.