Meniscul actioneaza ca o perna intre femur (osul coapsei) si tibie (osul gambei), rolul acestuia fiind sa absoarba socurile si sa ofere stabilitate articulatiei genunchiului.
Exista doua meniscuri in fiecare genunchi, unul in partea interna a genunchiului (meniscul intern) si unul in partea externa a genunchiului (meniscul extern).
Leziunile de menisc sunt cauzate, fie de o forta excesiva aplicata pe un menisc sanatos, fie de o forta normala aplicata pe un menisc degenerat. Rupturile de menisc pot fi: rupturi totale de menisc sau rupturi partiale de menisc. In functie de mecanismul de producere, leziunile meniscului se impart in doua categorii:
Leziuni acute - Acestea sunt de obicei, rezultatul unui traumatism sportiv (tenis, jogging, fotbal). Fisurile acute au forme diferite: orizontala, verticala, radiala, oblica, longitudinala, in toarta de cos sau in cioc de papagal. Tratamentul chirurgical, este recomandat cand simptomele nu se amelioreaza ca urmare a unui program de kinetoterapie.
Leziunile cronice - Acestea se manifesta cel mai adesea, la persoanele in varsta si sunt leziuni degenerative, care apar dupa un traumatism minor sau in urma unei miscari banale, din cauza degenerarii cartilajului si a pierderii elasticitatii acestuia. Acestea sunt tratate mai ales cu ajutorul kinetoterapiei si a medicamentelor antiinflamatoare.
O leziune la menisc, este, in general, cauzata de o miscare de torsiune intre femur si tibie, precum: pivotarea, oprirea sau schimbarea brusca de directie. Chiar si o genuflexiune sau ridicarea unui obiect greu, poate duce, uneori, la o fisura de menisc. Rupturile de menisc se pot produce si concomitent cu ruptura ligamentului incrucisat anterior (LIA) sau ruptura ligamentului colateral media (LCM).
Daca ti-ai rupt meniscul, este posibil sa ai urmatoarele semne si simptome la nivelul genunchiului:
Un diagnostic precis se face pe baza unui RMN si este important in stabilirea programului de reabilitare. Programul de kinetoterapie va fi stabilit, atat pe baza tipului de leziune meniscala, cat si in functie de nevoile tale.
Daca nu iti este indicata interventia chirurgicala, vei incepe programul de recuperare medicala, in care ne focusam pe tratarea durerii si a cauzei care a provocat ruptura meniscului.
Artroscopiile se recomanda doar in cazuri de ruptura severa sau daca tratamentul conservator nu a dat rezultate. Cele mai des intalnite interventii, la nivelul meniscului, sunt:
Acest tip de interventie chirurgicala, consta in indepartarea fragmentului deteriorat al meniscului. In cazul acestui tip de interventie, recuperarea medicala (kinetoterapia), dureaza aproximativ 12 saptamani.
In situatia in care marimea si locul de producere a leziunii o permit, medicul ortoped, poate repara meniscul printr-o sutura (cusatura). In cazul suturilor de menisc, este necesara purtarea unei orteze, care va limita gradul de flexie (indoire) a genunchiului, astfel, prelungindu-se timpul necesar recuperarii medicale.
Si in situatia in care nu este necesara interventia chirurgicala, trebuie sa urmezi un program de kinetoterapie. Recuperarea medicala se concentreaza pe intarirea muschilor din jurul genunchiului si pe cresterea stabilitatii acestuia. Acest tratament functioneaza bine pentru o ruptura incompleta sau o ruptura stabila, in zona cu aport de sange. O ruptura de menisc care prezinta simptome doar in anumite situatii, va fi initial tratata conservator.
Scopul kinetoterapiei este imbunatatirea functiei genunchiului si limitarea durerilor articulare. Exista studii care dovedesc ca, in cazul leziunilor de menisc, exercitiile fizice joaca un rol important in reducerea simptomelor, imbunatatirea fortei musculare si a capacitatii fizice.
Leziunile meniscale provoaca durere si modifica biomecanica articulatiei. Dupa o ruptura meniscala, muschii din jurul genunchiului se pot slabi, astfel, crescand riscul de accidentari suplimentare. Tratamentul de fizioterapie ajuta la:
Programul de reabilitare medicala include:
Recuperarea medicala dupa meniscectomie (indepartarea partilor rupte din menisc)
Reabilitarea dupa meniscectomie poate fi impartita in 3 faze:
Faza acuta (1-10 zile dupa operatie)
Obiectivele sunt: reducerea inflamatiei, restabilirea mobilitatii articulatiei genunchiului, reeducarea neuromusculara a muschiului cvadriceps si corectarea mersului schiopatat. In aceasta faza a recuperarii, prin exercitiile efectuate, vom urmari cresterea fortei musculare de la nivelul muschiului cvadriceps, al muschilor ischiogambieri si al muschilor fesieri.
Faza subacuta (10 zile-4 saptamani dupa operatie)
Principalele obiective sunt: recastigarea fortei si rezistentei musculare, restabilirea mobilitatii complete a articulatiei si revenirea treptata la activitatile functionale.
Faza de reintegrare in sport (4-8 saptamani dupa operatie)
In aceasta ultima etapa a recuperarii medicale, ne vom concentra pe exercitii si miscari specifice sportului sau activitatii fizice practicate de tine.
Recuperare dupa sutura de menisc
Imediat dupa operatie, urmeaza o perioada in care trebuie protejata sutura (cusatura). Din acest motiv, se impun anumite restrictii, care prelungesc perioada de recuperare, astfel ca, dupa sutura de menisc, programul de kinetoterapie dureaza mai mult decat dupa meniscectomie sau tratamentul conservator.
In urma interventiei de sutura a meniscului, va trebui sa porti o orteza, care sa iti imobilizeze articulatia genunchiului si sa folosesti carje in timpul mersului, pentru a permite vindecarea menisculu suturat (cusut).
In prima saptamana post operator, principalele obiective sunt:
Saptamanile 2-6 dupa interventie vor continua cu:
Dupa renuntarea la orteza, programul de recuperare urmareste aceleasi obiective ca si in cazul meniscectomiei sau al tratamentului conservator.
Exista efecte pe termen lung dupa ruptura de menisc?
Ruptura de menisc netratata poate duce la: senzatia ca iti cedeaza genunchiul, incapacitatea de a misca genunchiul normal sau dureri persistente. Acesti factori cresc sansele de a dezvolta artroza, la nivelul genunchiului afectat.