Fractura de radius si ulna

Home / Fractura de radius si ulna

Ce este fractura radiusului si a ulnei?

O fractura de radius si ulna este o rupere a oaselor din antebrat. Recuperarea medicala este esentiala dupa fractura de radius si ulna.

Cum se produce fractura radiusului si a ulnei?

Cauza cea mai frecventa este o cadere, in care se aterizeaza pe mana intinsa. Radiusul si ulna pot fi, de asemenea, rupte printr-o lovitura directa pe antebrat. Femeile aflate la menopauza prezinta un risc mai mare de fracturi in timpul caderilor, fiind afectiuni tipice pentru un os osteoporotic.

Care sunt simptomele unei fracturi de radius si ulna?

Prima senzatie, resimtita atunci cand radiusul si ulna sunt fracturate, este durerea imediata si intensa in antebrat. Poate aparea o umflatura pronuntata sau o deformare cauzata de deplasarea oaselor. Alte simptome pot include:

  • mobilitatea redusa
  • inflamatii
  • rigiditate
  • slabiciune musculara
  • amorteala/ furnicaturi
  • spasme musculare

Ce trebuie sa fac daca am o fractura de radius si ulna?

Fractura de radius si ulna este o leziune grava, care necesita asistenta medicala imediata la un departament de urgente medicale. Pentru a diminua durerea, a reduce si controla umflatura (edemul), trebuie sa aplici gheata, timp de 15-20 de minute, pe locul afectat, nu direct pe piele.

Recuperarea medicala dupa fractura de radius si ulna

In functie de tipul fracturii, de nivelul la care s-a produs si de severitatea acesteia, fracturile de radius si ulna se impart in mai multe categorii (Colles, Smith, Burton). Diferitele tipuri de fracturi necesita tratamente diferite, chirurgicale sau conservatoare, dar, in general, programul de recupere medicala urmareste aceleasi obiective.

Primul obiectiv al protocolului de reabillitare, este reprezentat de recuperarea mobilitatii normale a umarului, a cotului si a degetelor, prin miscari pasive si active si prin masaj pe musculatura tensionata. Uneori, este necesar drenajul limfatic manual, pentru a dezumfla membrul superior, precum si de medicamente analgezice, pentru controlul durerii.

Dupa recastigarea mobilitatii complete, vom trece la urmatoarea faza a programului de recuperare medicala si anume, la intarirea muschilor din jurul incheieturii mainii, precum si a muschilor bratului si ai umarului.

In paralel, vom continua protocolul de recuperare in vederea recastigarii controlului mainii, prin exercitii proprioceptive si de dexteritate (miscari fine, grosiere si de coordonare a penselor de prindere, adica apucatul intre degete).

Recuperarea medicala se incheie cu exercitii specifice sportului, cu o atentie deosebita, pentru a nu dezvolta alte complicatii, cum ar fi, sindromul de compartiment, deformarea reziduala, rigiditatea sau/si durerea.

Ce nu trebuie sa fac daca am o fractura de radius si ulna?

Nu trebuie sa folosesti bratul ranit, pana cand nu a fost evaluat de catre un medic. In plus, trebuie sa eviti orice activitate care poate creste fluxul de sange in zona afectata. Acestea includ: dusuri calde, comprese calde, masaj si consumul excesiv de alcool. Toate aceste activitati, pot creste sangerarea si umflarea in jurul capetelor rupte ale osului si pot intarzia recuperarea.

Exista efecte pe termen lung cauzate de fractura de radius si ulna?

De cele mai multe ori, fracturile de radius si ulna se vindeca fara complicatii, in cateva saptamani. Cu toate acestea, unele fracturi pot avea efecte pe termen mai lung, in functie de gravitatea leziunii. Cand radiusul si ulna sunt rupte, o serie de structuri din apropiere pot fi, de asemenea, afectate. Acestea includ cartilajul care acopera suprafetele articulatiei incheieturii mainii, nervii, vasele de sange, ligamentele si tendoanele. Vatamarea acestor structuri poate prelungi perioada de recuperare.