Apertura toracica (Thoracic Outlet Syndrome)

Home /Apertura toracica (Thoracic Outlet Syndrome)

Ce este sindromul de apertura toracica?

Termenul de apertura toracica se refera la o serie de simptome, cauzate de compresia unui nerv si/sau vas sanguin, de catre o structura osoasa sau musculara. Cu alte cuvinte, un muschi sau un os apasa pe un nerv si/sau pe un vas de sange. Aceasta comprimare se poate datora unui dezechilibru postural la nivelul scapulei sau spondilozei cervicale. Uneori apare ca urmare a unei activitati prelungite, ce presupune ridicarea membrului superior deasupra capului. Toti acesti factori, provoaca o contractie reflexa la nivelul muschilor scaleni.

Acest fenomen este mai frecvent in randul femeilor, cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani, la sportivii care practica ‘body-building’ si la persoanele care se nasc cu o coasta in plus sau in cazul hipertrofiei scapulare.

Care sunt simptomele sindromului de apertura toracica?

Simptomele nu sunt constante; sunt influentate de pozitia si activitatea membrului superior. Aceasta afectiune este caracterizata de o combinatie de simptome si semne clinice, care implica coloana cervicala, umarul, bratul sau mana, izolate sau combinate, care se inrautatesc atunci cand bratul este ridicat deasupra capului. Aceste simptome sunt cauzate de ingustarea spatiului destinat trecerii vaselor de sange si a nervilor.

‘Thoracic Outlet Syndrome’ poate cauza dureri cronice de cap, deficit de forta musculara si coordonare a membrului superior, imposibilitatea de a efectua activitati ce implica ridicarea bratului deasupra capului sau dezvoltarea sindromului Raynaud.

Ce trebuie sa fac daca am sindrom de apertura toracica?

De cele mai multe ori se recomanda tratamentul conservator, prin care se urmareste corectarea posturii ( pozitia umerilor, pozitia capului, pozitia coloanei), corectarea pozitiilor vicioase ( carat greutati, dormit pe o singura parte, dormit cu mana deasupra capului). Daca recuperarea medicala nu da rezultate, va fi necesara interventia chirurgicala.

Recuperarea medicala dupa operatia de apertura toracica

Recuperarea medicala dupa interventia chirurgicala este diferita de cea specifica tratamentului conservator. In prima parte, ne vom concentra asupra restabilirii mobilitatii articulare complete si mai putin asupra corectarii posturii. Dupa o perioada de imobilizare partiala a membrului superior operat, accentul va fi pus pe recuperarea stabilitatii dinamice cervico-scapulo-toracale, inainte de a incepe exercitiile active de flexie si abductie a umarului. In cazul sportivilor de performanta, perioada de recuperare este mai lunga, dar indiferent de nivelul fizic al pacientului, reintoarcerea la activitatile sportive nu se recomanda mai devreme de 3 luni de la operatie.