Afectiunile muschiului iliopsoas sunt frecvente, atat in randul sportivilor, cat si in randul persoanelor sedentare.
Muschiul iliopsoas este compus din:
Actiunea principala a iliopsoasului este cea de flexie a coapsei pe bazin; muschiul psoas mare intervine in rotatia externa si intr-o mica masura, in rotatia interna a soldului.
Afectiunile muschiului iliopsoas pe care le tratam, includ: contracturi musculare, scurtarea sau pierderea elasticitatii si forta musculara scazuta. Scaderea fortei si a mobiliatii musculare se datoreaza, in principal, faptului ca, iliopsoasul este in pozitie scurtata in majoritatea timpului (cand stam la birou, in masina, la masa sau pe canapea, in fata televizorului). Activitatile precum, alergatul sau exercitile pliometrice, predispun, de asemenea, la afectarea acestui muschi.
Scurtarea si disfunctia lui sunt asociate cu hiperlordoza lombara, cifoza toracala, scolioza, cu durerile de spate, cu modificarile degenerative ale coloanei si/sau soldului si cu o postura deficitara.
Debutul simptomelor este unul subtil: incepe cu durere in fosa iliaca (zona inghinala), care apare doar la efectuarea anumitor miscari. Uneori este insotit de un zgomot ca un „clic” care vine din articulatie, datorita hipo-sensibilitatii psoasului si, deci, a tractiunii excesive pe tendonul acestuia.
Dupa ce se elimina posibilitatea unui blocaj articular sau a pozitiei gresite a sacrului, tratamentul de reabilitare se bazeaza pe masajul miofascial al iliopsoasului, uneori si al muschiului piriform, pe recuperarea elasticitatii prin exercitii de stretching (intindere musculara) si pe cresterea fortei musculare. Tratamentul conservator este singurul sugerat atunci in aceasta patologie.
Prima faza a protocolului de tratament se concentreaza pe detensionarea contracturii (tensionarii) musculare, prin terapie manuala: terapie miofasciala pe iliopsoas, dar si pe muschii paravertebrali lombari, pe patratul lombar, pe fesierul mic si mijlociu si pe piriform. Acestia lucreaza in contrast cu iliopsoasul, in timpul miscarilor bazinului. Daca acestia sunt tensionati, muschiul iliopsoas va fi mai solicitat. In aceasta etapa este importanta corectia posturala, pentru care vom face exercitii de intindere a psoasului in sine, a cvadricepsului, a flexorilor soldului si genunchiului si a piriformului.
Rezolvand contractura musculara, putem incepe pasul urmator al protocolului, adica reechilibrarea muschilor prin exercitii de intarire musculara pentru iliopsoas, cvadriceps, fese si muschii trunchiului. La inceput, prin exercitii cu propria greutate, apoi prin utilizarea instrumentelor de destabilizare. Tot in aceasta perioada, vom incepe activitatea aeroba pentru recuperarea metabolica.
Cand obtinem un bun echilibru intre forta si mobilitate musculara, avansam catre etapa finala si anume cea de recuperare a miscarilor atletice (alergare, sarituri, lovituri in minge, pivotari, etc.)