Luxatie de cot / cot dislocat

Home / Luxatie de cot / cot dislocat

Ce este o luxatie de cot?

Cotul dislocat sau luxatia de cot, inseamna ca oasele articulatiei cotului sunt deplasate unul fata de celalalt si nu mai stau in pozitia anatomica, normala. Dupa luxatia de cot, este importanta recuperarea medicala.

Cauzele luxatiei de cot

Articulatia cotului poate fi dislocata atunci cand, asupra articulatiei, actioneaza forte prea mari pentru ca muschii si ligamentele de sustinere sa reziste. De exemplu o cadere pe mana intinsa, o cadere pe spate cu cotul indoit, impact direct asupra bratului, etc.

Care sunt simptomele cotului dislocat?

Principalul simptom consta in, durere imediata si intensa, resimtita in cot si in jurul cotului. In momentul accidentarii, multi pacienti simt, de asemenea, ceva care „iese” din articulatie. Aceasta „iesire” sau dislocare a articulatiei este adesea vizibila. Alte simptome includ:

  • un grad de mobilitate redus
  • umflatura/inflamatie
  • rigiditate
  • slabiciune musculara
  • amorteala
  • furnicaturi

Ce trebuie sa fac daca am o luxatie de cot?

Luxatia de cot este o leziune grava, care necesita asistenta medicala imediata. In timpul dislocarii, artera care furnizează sange antebratului, incheieturii mainii si mainii, poate fi, de asemenea, ranita. Deteriorarea acestui vas de sange poate avea consecinte grave, daca nu este tratata imediat.

Trebuie sa mergi direct la cel mai apropiat departament de urgente medicale. Pentru controlul durerii, iti poti sustine bratul cu o esarfa si poti aplica gheata sau o punga de mazare congelata, timp de 15-20 de minute la locul leziunii.

Recuperarea medicala dupa luxatia de cot

Primul obiectiv al reabilitarii, dupa dislocarea cotului, este controlul durerii si recuperarea gradelor de mobilitate, prin mobilizarea treptata a cotului, atat in ceea ce priveste flexia/extensia, cat si pronatia-supinatia. Mobilitatea se recastiga prin mobilizari pasive si active, exercitii de stretcing muscular si masaj decontracturant.

Dupa obtinerea flexibilitatii complete a cotului, se va face trecerea la a doua faza a protocolului terapeutic, axat pe intarirea treptata a muschilor. Este important sa recuperezi forta muschilor antebratului si umarului, in special a muschilor coafei rotatorilor si a muschilor epitrohleari si epicondilieni.

In ultima faza a recuperarii, vom folosi exercitii progresive de aruncare si apucare a obiectelor, in diferite grade de flexie, pentru imbunatatirea tiparelor motorii de cadere si amortizare.

Tratamentul poate include:

  • Kinesio Tape
  • Dry Needling
  • masaj decontracturant

Ce nu trebuie sa fac daca am cotul dislocat?

Principalul lucru pe care nu trebuie sa il faci, este sa incerci sa muti oasele inapoi in pozitia lor normala. Acest lucru necesita asistenta unui medic. Se pot produce leziuni grave ale altor structuri (artere, nervi, oase, ligamente, cartilaj), daca repozitionarea oaselor este efectuata incorect, rezultand daune ireparabile si/sau un timp de recuperare mai lung.

In plus, nu trebuie sa practici activitati care sa mareasca fluxul de sange catre locul ranit, cum ar fi: dusuri fierbinti, comprese calde, consumul de alcool si masajul. Acestea vor provoca umflaturi suplimentare in tesuturile deteriorate si ar putea prelungi recuperarea.

Exista efecte pe termen lung dupa o luxatie de cot?

Cand articulatia cotului este dislocata, structurile inconjuratoare pot fi afectate. Cea mai importanta dintre aceste structuri, este artera care furnizeaza sange antebratului, incheieturii mainii si mainii. Vatamarea acestei artere, poate provoca leziuni ale tesuturilor din antebrat, incheietura si mana si poate reduce functia bratului.

De asemenea, in timpul unei luxatii de cot, este posibil sa se intinda excesiv ligamentele, sa se comprime nervii, sa se rupa oasele sau sa se degradeze cartilajul care acopera suprafetele articulatiei. Vatamarea acestor structuri poate prelungi perioada de recuperare si poate cauza efecte pe termen lung la nivelul cotului.