Fractura de pelvis

Home / Fractura de pelvis

Fracturile care implica pelvisul sunt tot mai frecvente, din cauza numarului crescut de accidente auto.

Fracturile de pelvis pot fi impartite in trei grupe mari:

  1. Fracturi care provoaca discontinuitatea osului si pierderea stabilitatii. Exemplu: fractura lama superioara/inferioara pelvis (in jurul foramenului obturator), fractura simfiza pubiana.
  1. Fracturile care provoaca discontinuitatea osului, dar mentin totusi stabilitatea. Exemple sunt: fractura izolata pelvis, fractura izolata ischium.
  1. Fracturi si luxatii care implica articulatia soldului, cu sau fara fractura acetabulului.

Fracturile bazinului au o incidenta mare de complicatii grave, motiv pentru care este fundamentala o interventie prompta din partea chirurgilor ortopezi, dar si un comportament prudent in timpul recuperarii medicale.

Trebuie mentionate posibilele complicatii care implica sistemul nervos, deoarece acestea se pot manifesta precoce cu conditii clinice de o anumita relevanta sau mai tarziu, prin leziuni mai grave. In general, apare o leziune nervoasa in 1-5% din cazurile de fracturi ale bazinului. Procentul creste la 18% daca ambele arcade pelvine sunt implicate, ajungand pana la maxim 33% atunci cand se trateaza fracturi de acetabul posterior insotite de luxatie de sold. Cea mai afectata componenta neuronala lezata in timpul fracturilor de pelvis este nervul sciatic.

Kinetoterapia dupa fractura de pelvis dureaza de obicei intre 4 si 6 luni, dar trebuie luate in considerare unele variabile, cum ar fi varsta.

Recuperarea medicala dupa fractura de pelvis

Indiferent de tipul si de severitatea fracturii, recuperarea medicala dupa fractura de pelvis este o componenta esentiala. Mobilizarea timpurie este foarte importanta, deoarece imobilizarea prelungita poate duce la numeroase complicatii, inclusiv disfunctii respiratorii si circulatorii.

In faza initiala, principalul obiectiv al kinetoterapiei este sa te ajute sa iti recapeti independenta cat mai curand posibil. Programele de fizioterapie dupa fractura de pelvis se adapteaza fiecarui pacient, in functie de tipul fracturii (stabila/instabila).

Obiectivele pe care le urmarim sunt scaderea nivelului de durere, imbunatatirea fortei musculare, recastigarea mobilitatii complete si imbunatatirea echilibrului (stabilitatii).

Un alt obiectiv important este scurtarea timpului necesar pentru a reveni la activitate fizica normala si la sport.

In cazurile in care a fost necesara interventia chirurgicala, kinetoterapia incepe dupa 1-2 zile de odihna la pat. Initial, se fac miscari scurte si exercitii foarte simple, fara durere. Acestea previn instalarea complicatiilor. Urmatoarele exercitii pot incepe imediat dupa operatie si trebuie facute de cel putin patru ori pe zi (daca nu ai primit alte indicatii). Numarul de repetari este orientativ, el difera de la pacient la pacient.

In perioada in care nu ai voie sa incarci greutate pe picior (vei primi informatii despre acest termen din partea medicului), vom face atat exercitii izometrice pentru cvadriceps si pentru fesier, precum si exercitii usoare de mobilitate.

In momentul in care vei putea incarca greutate pe picior, kinetoterapia va urmari corectarea mersului si renuntarea treptata la carje, recuperarea fortei musculare, recuperarea mobilitatii complete si exerciții cardiovasculare (de exemplu, mers pe banda sau antrenament pe bicicleta stationara).

In etapa finala se vor include exercitii functionale, dinamice, pentru a te pregati sa iti reiei intr-un mod optim toate activitatile de dinaintea accidentului.