Tendinita patelara sau genunchiul saritorului

Home / Tendinita patelara sau genunchiul saritorului

Ce este tendinita patelara?

Tendinita patelara, tendinoptia rotuliana sau genunchiul saritorului (Jumper’s Knee) sunt toate denumiri ale aceleiasi afectiuni, si anume a inflamatiei tendonului patelar.


Fig. I. Tenton patelar / rotulian

Cauzele tendinitei patelare

Tendinopatia rotuliana este cauzata de suprasolicitarea tendonului patelar. Miscarile repetitive care streseaza tendonul rotulei, cum ar fi sariturile si aterizarile, pot cauza microtraumatisme repetate in interiorul tendonului. Inflamatia tendonului rotulian se dezvolta uneori dupa modificarea antrenamentelor (adica frecventa, durata, intensitatea sau suprafata de antrenament).

Care sunt simptomele tendinopatiei rotuliene?

Tendinita patelara provoaca o durere cu debut treptat, chiar sub rotula. Durerea este in mod normal agravata de activitati sportive. Durerea specifica acestei afectiuni trece prin patru etape clinice: durere usoara, durere moderata si durere severa, inainte ca tendonul sa se rupa, in cele din urma.

Alte simptome includ:

  • probleme de mers
  • umflatura la nivelul genunchiului
  • slabiciune musculara
  • probleme de echilibru

Ce trebuie sa fac daca am tendinita patelara?

Tendinopatia rotuliana nu se imbunatateste daca este lasata netratata. Adreseaza-te unui medic ortoped sau unui kinetoterapeut pentru a incepe tratamentul. Pana atunci, pune gheata pe tendon sau o punga de mazare congelata invelita intr-un material, timp de 15-20 de minute.

Recuperarea medicala in tendinopatia patelara

Succesul tratamentului de reabilitare a tendinopatiei rotuliene este diferit in functie de momentul debutului bolii, de severitate si de modul in care raspunde organismul pacientului. In majoritatea cazurilor, tendinopatia poate fi tratata fara interventie chirurgicala, insa timpul de recuperare depinde de gravitatea leziunii.

Faza initiala de reabilitare implica odihna activa, adica reducerea volumului de activitate fizica si evitarea miscarilor care provoaca durerea, fara a intrerupe total activitatea practicata. Tinem durerea sub control prin terapii fizice (laser, unde de soc, ultrasunet).

In aceasta etapa este foarte important masajul relaxant al cvadricepsului si masajul transversal profund al tendonului rotulian, combinate cu o buna executie a exercitiilor de stretching (intindere) a partii anterioare si posterioare a coapsei, pentru a scadea presiunea de pe tendonul patelar.

In faza subacuta, vom incepe exercitiile de forta musculara a cvadricepsului si a muschilor trunchiului (si acestia participa la biomecanica genunchiului); in absenta durerii, vom trece la recuperarea miscarilor specifice sportului si a exercitiilor de preventie.

Adevaratul tratament al tendinopatiei este preventia, prin evitarea suprasolicitarii.

Ce nu trebuie sa fac daca am tendinopatie patelara?

Nu trebuie sa ignori problema. Daca iti continui activitatea nesupravegheat, poti provoca daune suplimentare care pot prelungi perioada de recuperare.

Exista efecte pe termen lung din cauza tendinitei patelare?

Diagnosticata si tratata corect, tendinopatia rotuliana nu produce efecte pe termen lung. Daca este lasata netratata, aceasta afectiune se poate solda cu ruptura completa de tendon patelar.