Durerea lombara, lumbago sau lombalgia, sunt termeni care descriu orice durere, care apare in zona inferioara a spatelui. Kinetoterapia este o metoda foarte eficienta in tratarea durerilor de spate.
Durerile lombare sunt cauzate de deteriorarea structurilor care alcatuiesc zona inferioara a spatelui (adica, muschi, ligamente, discuri, nervi si oase). Acestea pot aparea dupa o miscare relativ simpla, cum ar fi: aplecarea inainte sau rasucirea, precum si, dupa miscari mai complexe si/sau mai solicitante pentru coloana vertebrala inferioara sau dupa mentinerea unei pozitii pentru o perioada mai lunga de timp (pozitie incorecta pe canapea sau scaunul de lucru, multe ore petrecute in masina, incarcari exagerate pe coloana in timpul antrenamentelor la sala, cresterea in greutate, ridicarea unei greutati, etc.).
Lombalgia poate provoca durere surda sau durere puternica la nivel lombar, care se agraveaza in timpul miscarilor. De multe ori, impiedica miscarea de „indreptare” a spatelui, mai ales la ridicatul in picioare dupa o perioada mai lunga de stat in sezut. Durerea poate fi la mijlocul spatelui, pe o parte sau pe ambele parti ale coloanei vertebrale. De asemenea, durerea poate fi insotita de amorteala sau furnicatura. Durerea, amorteala sau furnicaturile pot radia in jos pe fesa, in spatele coapsei, gambei, gleznei si pe picior. Alte simptome includ:
Aproape intotdeauna, muschii care efectueaza miscarile coloanei vertebrale sunt contractati si durerosi, ca raspuns de protectie post-traumatic. Acest lucru poate genera disconfort persistent, chiar si in timpul noptii, ducand la modificarea calitatii somnului.
Aceste simptome pot persista cateva luni, daca nu sunt tratate corespunzator, iar in acest caz vom vorbi despre dureri lombare cronice.
Daca ai dureri lombare, trebuie sa consulti un fizioterapeut cat mai curand posibil, pentru o evaluare, un diagnostic si mai apoi, tratament.
Durerea lombara poate fi impartita in, acuta sau cronica, in functie de momentul in care a debutat, dar ambele se caracterizeaza prin prezenta durerii localizate in regiunea lombara, blocaj la unele miscari (aplecare, indreptare) si dificultate in mentinerea prelungita a unei pozitii.
Protocolul terapeutic in ambele cazuri este similar, doar timpul de vindecare variaza. Obiectivul principal al programului de reabilitare este reducerea tensiunii musculare si a durerii.
Dupa relaxarea contracturilor musculare, putem incepe faza de recuperare a flexibilitatii coloanei, cu ajutorul exercitiilor specifice de mobilitate si stretching muscular (intinderea muschilor).
Urmeaza corectarea posturii generale a coloanei vertebrale, afectata de posturile antalgice (pozitii gresite, dar in care ai avut mai putine dureri) dobandite in timpul episodului dureros.
Cand ai o postura corecta, este indicat sa desfasori o activitate aeroba permisa, fara durere (mers pe banda, bicicleta eliptica).
Odata ce durerea a scazut, putem sa incepem cea mai importanta faza a recuperarii medicale, cea a tonifierii musculare, prin exercitii pentru musculatura care actioneaza asupra coloanei vertebrale.
Continuarea la domiciliu a unui program de exercitii de preventie este esentiala pentru prevenirea reaparitiei durerilor de spate, in special pentru persoanele sedentare.
Daca ai dureri lombare, nu trebuie sa ignori problema, continuind sa desfasori activitati normale sau practicarea sportului. Ignorarea problemei poate duce la cresterea durerii si agravarea leziunilor, implicit la o perioada de recuperare prelungita.
Durerea lombara nu produce de obicei efecte pe termen lung, daca este diagnosticata corect si tratata corespunzator. Durerile scad, de obicei, in cateva zile, iar parcurgerea tuturor etapelor programului de kinetoterapie dureaza intre 2 si 3 luni.
Principala problema asociata durerilor lombare, este tendinta acestora de a reaparea, fara un program de preventie secundara.