Fractura de clavicula

Home / Fractura de clavicula

Despre fractura de clavicula

Fractura claviculei este un traumatism destul de frecvent, atat in sporturile de contact, cat si in cele cu risc de cazaturi bruste, cum ar fi sporturile de iarna, ciclismul si motociclismul. Fractura apare cel mai des in treimea laterala a osului, acesta fiind cel mai slab punct al claviculei.

Recuperarea medicala dupa fractura de clavicula este foarte importanta. Cand nu mai este necesara imobilizarea, este recomandat sa incepi kinetoterapia, pentru a recupera cat mai curand posibil mobilitatea articulatiei, forta musculara si controlul neuromotor al umarului.

Cum se produce o fractura de clavicula?

Clavicula se fractureaza de obicei in urma unui impact puternic pe articulatia umarului, de exemplu: impactul cu un perete, podea/sol sau cu un adversar in timpul unui meci sportiv. Clavicula se poate rupe si in timpul unei cazaturi pe cot sau pe mana intinsa, daca forta impactului este transmisa din brat pana pe clavicula.

Care sunt simptomele fracturii de clavicula?

Durerea la locul fracturii poate fi atat de intensa, incat sa fie imposibil sa iti misti membrul afectat. Zona se umfla (edematiaza) si poate aparea o deformare la nivelul capetelor de fractura, care altereaza aspectul normal al umarului. Alte simptome includ:

  • mobilitate redusa
  • rigiditate
  • slabiciune musculara

Ce trebuie sa fac daca mi-am fracturat clavicula?

Poarta un bandaj elastic, aplicat in forma cifrei ‘8’sau orteza, chiar daca sunt deranjante. Cu cat sunt mai bine aliniate fragmentele fracturate, cu atat se vindeca mai rapid. Clavicula se vindeca in aproximativ trei saptamani, dar daca fragmentele sunt dislocate sever, imobilizarea va fi prelungita. La indepartarea bandajului, se poate simti, la palpare, un calus (depunere de os) proeminent. Tratamentul chirurgical al acestei leziuni se evita pe cat posibil.

Pentru a diminua durerea, dar si pentru a reduce si controla edemul (umflatura), poti aplica gheata (sau o punga de mazare congelata pe umar), timp de 15-20 de minute, de cateva ori pe zi, nu direct pe piele.

Recuperarea dupa fractura de clavicula

Perioada de vindecare a fracturii de clavicula, variaza intre 3 si 6 saptamani. Majoritatea fracturilor de clavicula sunt tratate cu un protocol specific de kinetoterapie. Dupa indepartarea definitiva a bandajului sau ortezei, fizioterapia consta, in prima faza, in recuperarea mobilitatii articulare, pe toate planurile de miscare ale umarului, prin exercitii de mobilitate pasiva si activa.

Ulterior, protocolul prevede recuperarea, atat a fortei musculare a muschilor stabilizatori ai scapulei si a coafei rotatorilor, precum si recuperarea completa a controlului neuromotor,  prin constientizarea pozitiei membrului si prin corectarea continua a posturii de catre fizioterapeut, dar si prin efectuarea exercitiilor in fata oglinzii, pentru autocorectare.

Procesul de recuperare medicala se incheie cu exercitii proprioceptive si cu reeducarea miscarilor sportive (in special rotatia externa). Reabilitarea dupa fractura de clavicula dureaza de obicei intre 8-12 saptamani.

Ce nu trebuie sa fac daca mi-am fracturat clavicula?

Nu trebuie sa practici activitati care pot creste fluxul de sange in zona ranita. Acestea includ: dusuri si comprese calde, masajul si consumul de alcool excesiv. Acestea pot creste sangerarea in jurul capetelor fracturate ale osului si pot prelungi recuperarea.

Exista efecte pe termen lung in urma fracturii de clavicula?

Majoritatea fracturilor claviculei se vindeca fara complicatii in cateva saptamani. O umflatura vizibila in os, poate ramane prezenta dupa vindecarea fracturii. Aceasta este pur si simplu o chestiune de aspect, care nu deranjeaza si nu ingreuneaza utilizarea bratului.