Hernia / protruzia de disc cervicala

Home / Hernia/protruzia de disc cervicala

O hernie de disc sau o protruzie discala apare la nivelul unui disc intervertebral.

Discurile intervertebrale actioneaza ca amortizoare, interpuse intre doua vertebre (oasele coloanei) si sunt compuse, dintr-un nucleu central, plin cu apa, tinut pe loc de un invelis fibros (inel fibros ). Miscarea coloanei modifica pozitia nucleului in interiorul discului intervertebral:

-flexia coloanei determina miscarea nucleului catre partea posterioara

-extensia coloanei determina miscarea nucleului catre partea anterioara

Aceste miscari fiziologice ale nucleului, pot deveni mai proeminente, in cazul unor posturi sau pozitii gresite, sau la repetarea unor miscari solicitante pentru coloana. In aceste cazuri, nucleul poate ramane deplasat posterior, fara a rupe inelul fibros (protruzie discala) care il mentine in discul intervertebral.

 In cazurile mai grave, inelul fibros se rupe si materialul continut in disc „iese” (hernie de disc), impingand lateral, in jos sau mai rar, in sus.

Simptome protruzie/hernie de disc cervicala

Durere severa, care poate pulsa si/sau care adesea este insotita de parestezii ( amorteli, furnicaturi). Miscarile coloanei, atat flexia, cat si extensia, sunt reduse si extrem de dureroase. Simptomele acestor afectiuni pot include durere in jurul omoplatului si durere care iradiaza pe brat (brahialgie cervicala). Acestea pot afecta capacitatea de a efectua activitati zilnice.

Diagnosticul clinic se pune pe baza raportarii durerii care coboara pe brat, pornind din zona cervicala (de la gat), ca urmare a comprimarii radacinii nervoase (cervicobrahialgie). Razele X, RMN-ul sau CT-ul pot fi folosite pentru a sustine diagnosticul.

In majoritatea cazurilor, este suficient tratamentul conservator

Folosim tehnica McKenzie de diagnosticare si tratament a discopatiilor cervicale, cu ajutorul careia, impreuna cu terapeutul tau, vei gasi o miscare “preferentiala”, adica miscarea care, in cazul tau, repozitioneaza nucleul in centrul discului intervertebral si decomprima radacina nervoasa.

Dupa depistarea miscarii “preferentiale”, durerea si paresteziile (amortelile, furnicaturile) dispar, la unele persoane chiar dupa prima sedinta, iar la altele dupa o perioada de timp. In functie de simptomele tale si de gravitatea discopatiei, terapeutul tau te va indruma asupra frecventei sedintelor de kinetoterapie. Totodata, este important sa eviti pozitiile si miscarile care au provocat discopatia. Noi te vom ajuta sa le identifici si te vom indruma sa adopti pozitii sau miscari corecte, in timpul activitatilor tale zilnice. 

Operatia de hernie de disc

Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor severe, in care tratamentul conservator a fost ineficient sau cand exista potentiale leziuni neurologice.

Potentialele probleme in urma interventiei chirurgicale pot aparea din cauza recurentei sau formarii tesutului fibros, care poate comprima radacinile nervoase.

Kinetoterapia este esentiala dupa operatie; programul este similar cu cel al tratamentului conservator, dar trebuie luat in considerare si timpul necesar vindecarii dupa operatie.

Reabilitarea herniei sau protruziei de disc cervicale

Obiectivul principal al programului de recuperare in faza initiala este scaderea durerii si a amortelii/furnicaturilor. Odata ce durerea s-a redus si mobilitatea s-a imbunatatit, putem incepe exercitiile de intarire a muschilor din zona capului si a gatului.

In timpul reabilitarii urmarim, atat imbunatatirea mobilitatii articulatiilor, cat si imbunatatirea tiparului postural al coloanei cervico-toracale si a umerilor.

Programele de preventie secundara sunt, de asemenea, importante pentru a evita reaparitia durerilor.