Ruptura / leziune musculara gamba

Home / Ruptura / leziune musculara gamba

Gamba este alcatuita din doi muschi: gastrocnemius (superficial) si solear (profund). O ruptura musculara de gamba inseamna ruperea unuia dintre acesti muschi. Recuperarea medicala este necesara dupa o astfel de leziune musculara.

Cauzele rupturii musculare de gamba

Ruptura musculara de gamba poate aparea pe fondul unei contractii puternice, in timpul accelerarii dintr-o pozitie stationara sau la fandarea inainte.

Factorii care pot contribui la o ruptura a muschiilor gambei includ incalzirea inadecvata, rigiditatea musculara, mobilitatea redusa, oboseala sau suprasolicitarea, perioada de odihna insuficienta intre sesiunile de antrenament, rezistenta musculara redusa sau biomecanica incorecta.

Care sunt simptomele rupturilor musculare de gamba?

Prima senzatie pe care o simti atunci cand un muschi al gambei este rupt, este durerea puternica in zona gambei. Acest lucru poate fi asociat cu o senzatie de injunghiere sau de rupere. Cu o leziune musculara minora, o sa poti continua sa mergi sau sa alergi, cu minime dificultati. Cu toate acestea, pe masura ce te odihnesti si muschiul se ‘raceste’, durerea se poate agrava treptat, deoarece sangerarea si umflatura apar in jurul muschiului ranit. Alte simptome pot include:

  • rigiditate
  • mobilitate redusa
  • probleme de mers

Ce trebuie sa fac daca am o ruptura musculara pe gamba?

Pentru a limita gravitatea leziunii si pentru a accelera recuperarea, trebuie sa incetezi activitatea sportiva sau orice activitate care iti inrautateste simptomele. Recomandam aplicarea regimul RICE (repaus, gheata, compresie si pozitie procliva) si stabilirea unei intalniri cu un kinetoterapeut sau cu un medic ortoped.

Regim RICE
Fig. 1. Regim RICE

Ce nu trebuie sa fac daca am o ruptura musculara de gamba?

In primele cateva zile dupa ruptura/leziunea musculara, nu trebuie sa practici activitati care cresc fluxul de sange catre muschiul ranit, deoarece prelungesc sangerarile musculare si inrautatesc edemul (umflatura). Acestea includ dusurile fierbinti, intinderea muschiului, compresele calde, masajul, consumul de alcool si activitatea excesiva pe piciorul ranit.

Recuperarea medicala dupa ruptura musculara de gamba

Kinetoterapia poate fi inceputa prin controlul durerii, cu ajutorul electroterapiei (laser, TENS si ulterior ultrasunet) si recuperarea mobilitatii, prin exercitii de intindere si masaj decontracturant.

Este util sa incepi imediat activitatea fizica fara durere si sa cresti treptat intensitatea si durata antrenamentelor.

Dupa ce muschiul rupt isi recapata elasticitatea si nu exista durere la palpare (pipaire), poate fi initiata recuperarea fortei musculare a zonei afectate. In acelasi timp, orice compensare musculara va fi eliminata, printr-o munca globala de intarire a muschilor trunchiului, a coapsei, a fesierilor si a gambei.

Faza finala a recuperarii medicale presupune reintoarcerea la alergare, testarea miscarilor complexe, cum ar fi: schimbari de directie, sprinturi si franari.

Continuarea la domiciliu, a unui program de exercitii de prevenire a reaccidentarilor este esentiala pentru a mentine functionalitatea si elasticitatea muschiului.