Fractura de deget

Home / Fractura de deget

Ce este o fractura de deget?

O fractura de deget (falanga) este o ruptura a unuia dintre oasele degetelor. Recuperarea medicala este un tratament important in urma fracturarii degetului.

Cauzele fracturii de deget

O fractura a degetului poate fi cauzata de zdrobirea osului intre doua obiecte (atunci cand un deget este prins intr-o usa), de o lovitura de minge, in timpul unei cazaturi sau in timpul unei lupte.

Care sunt simptomele fracturii de deget?

Primul simptom este reprezentat de durerea imediata si intensa, resimtita la locul fracturii. Atunci cand degetul este rupt poate aparea o denivelare evidenta sau o deformare, cauzata de miscarea sau deplasarea partilor osoase. Degetul poate fi, de asemenea, umflat si invinetit. Alte simptome includ:

  • mobilitatea redusa
  • rigiditatea
  • slabiciunea
  • crampele

Ce trebuie sa fac daca mi-am fracturat degetul?

Daca banuiesti ca ti-ai fracturat degetul, trebuie sa mergi direct la cel mai apropiat departament de urgente medicale. Pentru a diminua durerea si pentru a controla edemul (umflatura), poti sa aplici gheata pe deget, o punga de mazare congelata intr-un prosop sau sa scufunzi degetul intr-o cana cu gheata si putina apa, timp de 20 de minute.

In functie de severitatea fracturii, medicul va decide daca este necesara interventia chirurgicala pentru a pune oasele inapoi, in pozitia initiala sau este suficienta imobilizarea intr-o atela ghipsata.

Recuperarea medicala dupa fractura de deget

Imediat dupa operatie sau cand osul s-a vindecat suficient, poate incepe tratamentul fizioterapeutic.

Primul obiectiv al recuperarii medicale este recastigarea mobilitatii complete a degetului. Kinetoterapeutul tau va concepe un program gradat de exercitii de intindere si intarire a muschilor si tendoanelor, pentru a imbunatati miscarea si forta articulatiilor.

Dupa recastigarea mobilitatii complete, putem trece la urmatoarea faza a programului de recuperare si anume, la intarirea muschilor degetelor si a muschilor din jurul incheieturii mainii.

In paralel, vom efectua exercitii pentru a recastiga controlul mainii, prin exercitii proprioceptive si de dexteritate (miscari fine si grosiere si coordonarea penselor de prindere, adica apucatul intre degete).

Ce nu trebuie sa fac daca mi-am fracturat degetul?

Daca banuiesti ca ai o fractura de deget, nu trebuie sa efectuezi activitati care ar putea determina mutarea capetelor rupte ale osului. De asemenea, trebuie sa eviti orice activitate care poate creste fluxul de sange in zona ranita. Acestea includ: dusuri calde, comprese calde, masaj si consumul de alcool. Ele pot creste sangerarea si umflarea in jurul capetelor rupte ale oaselor si pot intarzia procesul de recuperare.

Exista efecte pe termen lung dupa fractura de deget?

Majoritatea fracturilor degetelor se vindeca in cateva saptamani. Unele leziuni pot provoca efecte pe termen mai lung, deoarece mai multe structuri din apropiere pot fi, de asemenea, ranite atunci cand degetul este rupt. Acestea includ articulatiile inconjuratoare, cartilajul care acopera suprafetele acestor articulatii sau nervi, vase de sange, ligamente si tendoane.