Ruptura completa a tendonului lui Achile

Home / Ruptura completa a tendonului lui Achile

Ce este ruptura completa a tendonului lui Achile?

Ruptura completa a tendonului lui Achile, este o ruptura totala, a tendonului mare, care uneste muschii gambei cu osul calcaiului. In urma unei rupturi complete a tendonului lui Achile, recuperarea medicala este esentiala.

Cum se produce o ruptura completa a tendonului lui Achile?

Rupturile complete ale tendonului lui Achile, sunt cauzate de contractii prea puternice ale muschilor gambei. Se intampla in mod obisnuit in sport, la schimbari rapide de directie, miscari bruste sau sarituri.

Care sunt simptomele unei rupturi complete a tendonului lui Achile?

Cel mai important simptom este durerea, resimtita in spatele gleznei. Aceasta poate fi insotita de un zgomot de rupere. Alte simptome includ:

  • slabiciune musculara
  • probleme de echilibru
  • rigiditate
  • mobilitate redusa
  • probleme la mers

Ce trebuie sa fac daca am o ruptura completa a tendonului lui Achile?

O ruptura completa a tendonului lui Achile, nu se vindeca de la sine. Prin urmare, trebuie sa mergi ,cat mai curand posibil, la cel mai apropiat departament de urgente medicale. Pentru a controla sangerarea si edemul (umflarea) de la nivelul tesuturilor moi, poti sa aplici regimul Rest Ice Compression Elevation (Odihna, Gheata, Compresie, Pozitie procliva ).


Fig. 1. Regimul RICE

Ce nu trebuie sa fac daca am o ruptura completa a tendonului lui Achile?

Nu trebuie sa faci activitati care cresc fluxul de sange in zona ranita si, prin urmare, cresc sangerarile si edemul (umflatura) in zona. Acestea includ dusuri sau comprese calde, consumul de alcool si activitate excesiva.

Operatia de ruptura completa a tendonului lui Achile

Exista mai multe tipuri de tenorafie sau sutura de tendon Achilian. Interventia este de obicei urmata de imobilizarea piciorului intr-o orteza, timp de 2-3 saptamani, intr-o pozitie in care tendonul nu este intins, dupa care urmeaza imobilizarea intr-o flexie neutra (intindere neutra), timp de 4 saptamani. Incarcarea greutatii pe picior, este permisa progresiv, numai dupa a patra saptamana.

Recuperarea medicala, dupa ruptura tendonului Achilian, incepe, in general, in a patra sau a cincea saptamana de la operatie.

Recuperarea medicala dupa ruptura tendonului lui Achile

Primul obiectiv este reducerea inflamatiei si a durerii, prin drenaj limfatic sau ciorap compresiv, ultrasunete sau laser.

Recuperarea treptata a flexibilitatii, a mobilitatii si corectarea mersului, sunt urmatoarele obiective.

Odata ce chirurgul permite incarcarea completa a greutatii pe picior, continuam recuperarea cu exercitii de intarire a gambei, coapsei, feselor si trunchiului. Pentru recuperarea metabolica, facem exercitii aerobice pe bicicleta, trambulina sau mers pe banda. In aceasta faza, recuperarea stabilitatii si a echilibrului sunt foarte importante.

Dupa recuperarea completa a mobilitatii gleznei, incepe faza finala a recuperarii, dupa ruptura tendonului Achillian, adica, pregatirea pentru revenirea la alergare, pivotari, sarituri si sport, in general.

Exista efecte pe termen lung dupa o ruptura completa a tendonului lui Achile?

O ruptura completa a tendonului lui Achile este o leziune foarte grava. Dupa operatie, nu vei putea pune greutate pe piciorul afectat, timp de sase pana la opt saptamani.

Dureaza inca sase, pana la douasprezece luni, ca lungimea musculara si mobilitatea articulara sa revina la normal. Cu o interventie chirurgicala si o reabilitare adecvata, cu implicarea ta in programul de recuperare si prin ascultarea sfaturilor primite din partea medicului si a kinetoterapeutului, recuperarea ta va fi una de succes.