HHernia / protruzia de disc toracala

Home / Hernia de disc toracala

O hernie de disc sau o protruzie discala apare la nivelul unui disc intervertebral.

Discurile intervertebrale actioneaza ca amortizoare, interpuse intre doua vertebre (oasele coloanei) si sunt compuse, dintr-un nucleu central, plin cu apa, tinut pe loc de un invelis fibros (inel fibros). Miscarea coloanei modifica pozitia nucleului in interiorul discului intervertebral:

Cauzele herniei de disc toracala?

Prolapsul sau hernia de disc toracala apare atunci caand discul dintre doua vertebre este lezat. Acest lucru se poate intampla daca discul este comprimat sau daca trunchiul este rotit brusc sau prea mult. Cand este lezat, discul se poate deplasa, comprimand structurile din apropiere, cum ar fi, nervii.

Simptome hernie de disc toracala

Un prolaps de disc intervertebral toracic provoaca durere puternica in zona toracala, agravata de miscarea trunchiului. Aceasta durere radiaza adesea in jurul coastelor si spre abdomen. Alte simptome pot include:

  • Mobilitate redusa
  • Furnicaturi sau amorteala
  • Spasme

Ce trebuie sa fac daca am o hernie de disc toracala?

Daca ai o hernie de disc toracala, poti sa consulti un kinetoterapeut pentru sfaturi si tratament.

Recuperarea medicala pentru hernia de disc toracala

In majoritatea cazurilor, este suficient tratamentul conservator.

Folosim tehnica McKenzie de diagnosticare si tratament a discopatiilor toracale, cu ajutorul careia, impreuna cu terapeutul tau, vei gasi o miscare “preferentiala” (aceea care, in cazul tau, repozitioneaza nucleul in centrul discului intervertebral si decomprima radacina nervoasa).

Dupa depistarea miscarii “preferentiale”, durerea si paresteziile (amortelile, furnicaturile) dispar, la unele persoane chiar dupa prima sedinta, iar la altele, dupa o perioada de timp. In functie de simptomele tale si de gravitatea discopatiei, terapeutul tau te va indruma asupra frecventei sedintelor de kinetoterapie. Totodata, este important sa eviti pozitiile si miscarile care au provocat discopatia. Noi te vom ajuta sa le identifici si te vom indruma sa adopti pozitii sau miscari corecte, in timpul activitatilor tale zilnice. 

Obiectivul principal al programului de recuperare, in faza initiala este scaderea durerii si a amortelii/furnicaturilor. Odata ce durerea s-a redus si mobilitatea s-a imbunatatit, putem incepe exercitiile de intarire a muschilor din zonele: toracica, a gatului, precum si a coloanei lombare.

 In timpul reabilitarii, urmarim, atat imbunatatirea mobilitatii articulatiilor,cat si imbunatatirea tiparului postural al coloanei cervico-toracale si a umerilor.

Programele de preventie secundara sunt, de asemenea, importante in vederea evitarii reaparitiei durerilor.