Epicondilita laterala sau cotul tenismenului

Home / Epicondilita laterala sau cotul tenismenului

Ce este epicondilita laterala sau cotul tenismenului?

Cotul jucatorului de tenis este o inflamatie a tendoanelor din exteriorul cotului. Aceste tendoane conecteaza muschii antebratului de osul bratului. Acesti muschi misca incheietura, mana si degetele. Fizioterapia este un tratament eficient pentru epicondilita laterala.

Cauzele epicondilitei laterale

Cotul tenismenului este o leziune frecventa, cauzata adesea de suprasolicitarea mainii si a incheieturii mainii, prin urmare, a tendoanelor din exteriorul antebratului. Utilizarea repetata a muschilor si a tendoanelor antebrațului, poate provoca leziuni microscopice ale acestora. Pentru a remedia aceste leziuni, creierul porneste un raspuns inflamator in zona afectata.

Care sunt simptomele epicondilitei laterale?

La inceput, durerea se simte numai in timpul solicitarii cotului sau la palparea epicondilului lateral; dupa aceea, durerea apare si in repaus, cat si in viata de zi cu zi, in gesturi simple, cum ar fi: strangerea mainii, ridicarea unei sticle sau intoarcerea/apasarea manerului clantei. Aceste semne timpurii ale epicondilitei extensorilor sunt adesea ignorate, deoarece nu sunt constante.

Cu toate acestea, in timp, deteriorarea tendonului progreseaza si durerea se inrautateste. In cazul in care continui sa soliciti bratul, tendinopatia se agraveaza si durerea poate incepe sa fie prezenta pentru perioade mai lungi de timp, pana cand poate deveni permanenta.

Alte simptome pot include:

  • flexibilitate redusa -umflatura/inflamatie
  • rigiditate articulara -slabiciune musculara
  • amorteala/furnicatura -spasme musculare
  • Ce trebuie sa fac daca am cotul tenismenului?

Starea pacientului care sufera de epicondilita laterala se imbunatateste de obicei prin tratament. Daca ai sau banuiesti ca ai, epicondilita laterala, trebuie sa iti faci o programare la un consult fizioterapeutic. Intre timp, poti aplica gheata (o punga de mazare congelata sau gheata zdrobita) in zona dureroasa, nu direct pe piele, timp de 15-20 de minute.

Tratamentul fizioterapeutic al epicondilitei laterale

Repausul si incetarea activitatilor care provoaca durerea sunt primele indicatii absolute in tratamentul acestei tendinite.

Prima faza a recuperarii medicale, in epicondilita latelara, se concentreaza pe ameliorarea durerii, folosind: terapia cu unde de soc (ESWT), laser si prin masajul decontractant al muschilor antebratului pentru relaxarea contracturilor musculare care determina tendinopatia (masajul transversal profund al tendoanelor flexorilor si muschilor extensori).

Durerea, fiind de origine functionala, uneori, nu dispare complet, in prima faza; cateodata, persista pana in etapele ulterioare ale recuperarii medicale, pana la reechilibrarea completa a tendoanelor si a muschilor.

Urmatoarea faza a protocolului de kinetoterapie se caracterizeaza prin intarirea muschilor din jurul cotului, cum ar fi: scurt extensor radial al carpului, anconeu, extensor carpi si extensorul comun al degetelor.

Foarte importanta in aceasta etapa este reechilibrarea muschilor flexori si extensori ai incheieturii pumnului si ai umarului (in special rotatorii externi), pentru a permite un control mai bun si stabilizarea miscarii antebratului.

Cand simptomele dispar complet, incepe ultima faza a recuperarii medicale in epicondilita laterala. In aceasta faza, se introduc exercitii pregatitoare pentru reintoarcerea la sport (aruncari/prinderi de obiecte pentru controlul neuromotor si exercitii tehnice specifice sportului, dar si informatii cu privire la exacutarea anumitor miscari pentru a prevenii reaparitia tendinitei).

Ce nu trebuie sa fac daca am cotul tenismenului?

Daca ai sau suspectezi ca ai epicondilita, nu trebuie sa ignori simptomele. Lasata netratata pentru o perioada de timp, aceasta afectiune se agraveaza, iar recuperarea poate fi prelungita (ar putea dura cateva luni pana cand vei reveni la activitatea normala).

Exista efecte pe termen lung ale epicondilitei laterale?

Cotul de tenismen nu produce efecte pe termen lung, atata timp cat este diagnosticat corect si tratat corespunzator. In caz contrar, poate provoca dureri prelungite in exteriorul cotului si poate determina renuntarea la activitati fizice sau sport.