O ruptura a ligamentului incrucisat anterior (LIA) este o leziune musculo-scheletala severa. Aceasta afectiune este relativ frecventa la nivelul genunchiului in randul pasionatilor de sport, dar poate afecta si persoanele sedentare. Daca nu este tratata, alte componente ale articulatiei genunchiului se pot deteriora. Prin urmare, tratamentul este imperativ.
Ligamentul incrucisat anterior (LIA) este unul dintre cele patru ligamente ale articulatiei genunchiului. Denumirea de ‘incrucisat’ deriva din pozitia ligamentului incrucisat anterior si a celui posterior, care impreuna formeaza o cruce. LIA este un ligament stabilizator al genunchiului, care controleaza rotatia excesiva si miscarea tibiei anterior fata de femur. La Cardio Kinetic, terapeutii nostri au o vasta experienta in tratarea persoanelor care au suferit rupturi ale LIA.
Exista multe cauze ale unei rupturi LIA. Cel mai frecvent, astfel de leziuni sunt legate de sporturile cu impact ridicat, in care sunt frecvente schimbarile rapide de directiei sau opririle bruste. Sporturile precum fotbalul, rugby-ul, schiul, tenisul si baschetul au toate o incidenta ridicata a jucatorilor care sufera de o ruptura a LIA. Cu toate acestea, ruptura ligamentului incrucisat anterior poate aparea si la persoanele sedentare, tinere sau in varsta, in urma unei caderi sau in urma unei rasuciri pe picior.
LIA are o pozitie diagonala in interiorul genunchiului, conectand femurul (osul coapsei) cu tibia (osul gambei). Scopul LIA este de a preveni ‘alunecarea’ tibiei in fata in raport cu femurul. Daca tibia este fortata sa se deplaseze in fata femurului, atunci LIA se poate rupe, complet sau incomplet. Exista doua mecanisme posibile de ruptura a ligamentului incrucisat anterior: prin mecanism direct sau prin mecanism indirect.
Rupturile LIA prin mecanism indirect apar atunci cand o persoana se opreste brusc sau isi schimba directia.
Rupturile LIA prin mecanism direct apar, de obicei, in urma unei lovituri directe, care forteaza genunchiul in hiperextensie (intindere fortata) sau cand genunchiul este fortat spre genunchiul opus. O ruptura LIA poate aparea si in urma unei coliziuni frontale, intr-un accident rutier.
Simptomele care apar in timpul rupturii LIA pot include urmatoarele:
Daca ai suferit o ruptura completa a LIA, probabil o sa fie necesara o interventie chirurgicala. Procedura este cunoscuta sub numele de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior. Chirurgul va evalua artroscopic genunchiul pentru a examina leziunea si pentru a verifica daca alte structuri sunt deteriorate in interiorul genunchiului.
Capetele rupte ale LIA nu pot fi cusute, prin urmare, chirurgul trebuie sa recolteze o grefa din alte tendoane; in mod obisnuit se foloseste grefa din tendoanele muschilor gracilis si semitendinos sau din tendonul rotulian. Chirurgul va face o mica gaura prin femur si tibie, unde noul ligament este pozitionat, inainte de a fi atasat ferm cu ajutorul unor instrumente speciale, pentru a il mentine pe pozitie. Externarea se face, de obicei, a doua zi dupa operatie, astfel incat, reabilitarea poate incepe imediat.
Exista doua programe de kinetoterapie dupa ruptura LIA: program de recuperare conservator, folosit in cazurile in care nu se intervine chirurgical si program de recuperare medicala dupa reconstructia chirurgicala a ligamentului incrucisat anterior, adica post-operator.
Tratamentul de reabilitare conservator - scopul tratamentului conservator in urma unei rupturi LIA este de a restabili mobilitatea completa a genunchiului, de a imbunatati forta musculara si stabilitatea genunchiului, in vederea compensarii lipsei ligamentului. Punem forte mult accentul pe exercitii de forta si de stabilitate, dar uneori, in ciuda acestui fapt, genunchiul poate ramane instabil si devine necesara interventia chirurgicala.
Tratamentul postoperator - in cazul reconstructiei LIA, in functie de tendonul sau tendoanele din care se recolteaza grefa, se impun diferite restrictii. Dupa reconstructia ligamentului incrucisat anterior, programul de kinetoterapie dureaza 6 luni si este impartit in 5 faze, avand urmatoarele obiective:
Impreuna cu terapeutul tau, vei parcurge toate etapele recuperarii medicale, in siguranta, fara a pune grefa in pericol, dar in acelasi timp ne vom asigura ca vei atinge toate obiectivele specifice perioadei in care te afli.
Programul de kinetoterapie include:
Stim ca procesul de recuperare poate fi coplesitor, de aceea iti vom oferi sustinere, te vom motiva si te vom ajuta sa iti depasesti fricile legate de aceasta accidentare. In acelasi timp, pentru a obtine rezultate maxime, este nevoie si de implicarea ta, atat legat de efectuarea exercitiilor (recomandate de catre noi) si acasa, cat si de respectarea restrictiilor post-operatorii.