Fracturi metatarsiene

Home / Fracturi metatarsiene

Ce este o fractura de metatarsian?

O fractura de metatarsian este o ruptura completa sau incompleta a unuia dintre cele cinci metatarsiene. Metatarsienele sunt oasele lungi si subtiri, situate intre degetele de la picioare si glezna.

Fracturile de metatarsian 5 sunt cele mai frecvente si de obicei nu necesita interventie chirurgicala. Exista trei fracturi diferite ale celui de-al cincilea metatarsian:

  • fractura tuberozitatii la baza celui de-al cincilea metatarsian
  • fractura diafizei cunoscuta sub numele de fractura Jones
  • fractura acuta in spirala a treimii distale a celui de-al cincilea metatarsian

Cauze fracturi metatarsiene

Fracturile de metatarsiene se produc in timpul unei entorse, al unei caderi sau al unei sarituri. Prin mecanism direct apar in special in randul muncitorilor industriali, in urma unei caderi a unui obiect greu pe picior. Accidentele de motocicleta sau de masina sunt, de asemenea, frecvent responsabile pentru acest tip de fracturi.

Simptome fractura de metatarsian

Pacientii prezinta de obicei durere, umflatura si dificultati la mers.

Tratament si recuperare fractura metatarsian

Metoda obisnuita de tratament presupune imobilizarea piciorului intr-o atela gipsata timp de aproximativ 30 de zile. Dupa perioada de imobilizare, se evidenteaza atrofierea musculara semnificativa a intregului membru inferior, pierderea stabilitatii si mersul schiopatat.

Diagnosticarea se face cu ajutorul unei radiografii de picior. Dupa ce medicul a verificat daca fractura s-a consolidat si capetele oaselor sunt corect aliniate, poti incepe recuperarea medicala pentru fractura de metatarsian.

Programul de kinetoterapie va incepe cu incarcare traptata pe picior si progreseaza constant, pana cand nu mai sunt necesare carjele. Din cauza imobilizarii, inclusiv fesierii si grupele musculare din jurul coapsei, au forta musculara scazuta.

Pentru scaderea durerii si a contracturilor musculare, aplicam masaj pe tesuturile moi, folosim mobilizari articulare si uneori, electroterapie. Ulterior, vom face exercitii pentru a creste forta musculara, flexibilitatea si echilibrul.

Recastigarea mobilitatii complete a gleznei si a piciorului, corectarea mersului si cresterea fortei musculare, sunt principalele obiective ale primei faze. Inainte de a incepe exercitiile dinamice, trebuie sa ai flexibilitate, stabilitate si forta musculara la nivelul membrului inferior afectat.

Daca s-au utilizat tehnici de osteosinteza, programul de reabilitare nu se schimba semnificativ. Cu toate acestea, exercitiile cu incarcare a greutatii pe picior pot incepe mai repede, scazand durata totala a procesului de recuperare.