Spondiloza cervicala este un termen care cuprinde o gama larga de modificari degenerative, progresive, care afecteaza toate componentele coloanei cervicale (adica discurile intervertebrale, fatetele articulare, articulatiile Luschka, ligamenta flava si lamina). Este un proces natural de imbatranire si apare la majoritatea oamenilor dupa al cincilea deceniu de viata.
Desi imbatranirea este principala cauza, localizarea si gradul degenerarii, precum si severitatea simptomelor, variaza de la individ la individ. Mai rar, aceasta afectiune apare si la persoane tinere.
Simptomele spondilozei cervicale se manifesta prin dureri de gat si rigiditate; pot fi insotite de simptome radiculare (amorteala, furnicaturi) atunci cand structurile neuronale sunt comprimate.
Durerea este cel mai frecvent simptom raportat, in special durerea intermitenta in zona gatului si a umarului. In radiculopatia cervicala, durerea porneste cel mai adesea din regiunea gatului si iradiaza spre membrul superior, spre umar si/sau spre regiunea interscapulara (durere intre omoplati).
In unele cazuri, poate fi durere atipica, care se manifesta in piept sau in san. Durerea de cap suboccipitala cronica (durere de cap la baza craniului) ar putea fi, de asemenea, un sindrom clinic la pacientii cu spondiloza cervicala, care poate radia catre baza gatului sau varful craniului.
In faza incipienta, scopul principal al recuperarii medicale in spondiloza cervicala este diminuarea durerii si atunci cand este cazul, decomprimarea componentelor neuronale. Pentru a obtine aceste rezultate, programul de kinetoterapie poate include terapie manuala, mobilizari pasive, tractiuni, exercitii blande de mobilitate si exercitii de corectare a posturii.
Cand simptomele se amelioreaza, vom trece la faza de intarire musculara, in special a flexorului cervical profund si a zonei scapulare (omoplat), dar si a celorlalti muschi care inconjoara zona cervicala sau influenteaza postura.
La nivelul coloanei cervicale, acest proces degenerativ cronic, afecteaza discurile intervertebrale si fatetele articulare. Lasata netratata, spondiloza cervicala poate evolua catre hernia de disc, formarea osteofitelor, degenerarea corpilor vertebrali, compresia maduvei spinarii sau mielopatia spondilotica cervicala.