Stenoza lombara

Home / Stenoza lombara

Ce este o stenoza lombara?

Stenoza lombara este o ingustare a canalului prin care trec maduva spinarii si radacinile nervoase din zona coloanei lombare. Recuperarea medicala este un tratament foarte eficient in tratarea stenozei lombare.

Cauzele stenozei lombare

Stenoza lombara este cel mai frecvent cauzata de osteoartrita vertebrelor si a fatetelor articulare ale coloanei lombare. Alte cauze ale stenozei lombare includ: tumora, osteoporoza si hernia de disc.

Care sunt simptomele unei stenoze lombare?

Cele mai frecvente simptome ale stenozei lombare sunt, durerile de spate si rigiditatea coloanei lombare. Daca sunt si nervii iritati, este posibil sa simti slabiciune musculara, furnicaturi si amorteala la nivelul feselor si picioarelor. O reducere a controlului vezicii urinare si a intestinului, precum si pierderea echilibrului, sunt simptome rare ale stenozei lombare.

De asemenea, durerea la mersul pe distante lungi si durerea la statul in picioare pentru perioade mari de timp, sunt caracteristice acestei afectiuni. Alte simptome includ:

  • mobilitatea redusa
  • spasme musculare
  • probleme de mers
  • reflexe anormale

Ce trebuie sa fac daca am o stenoza lombara?

Majoritatea cazurilor de stenoza lombara pot fi tratate eficient cu recuperare medicala, pentru a mentine zona lombara mobila si puternica. In cazurile mai severe, interventia chirurgicala este recomandata pentru ameliorarea presiunii de pe maduva spinarii. Este important sa iti mentii spatele cat mai mobil posibil, fara a provoca dureri suplimentare.

Ce nu trebuie sa fac daca am o stenoza lombara?

Daca ai stenoza lombara, nu trebuie sa ignori simptomele sau sa incerci sa tratezi singur afectiunea. Incearca sa eviti activitatile care implica perioade lungi de stat in sezut sau stat in picioare. Evita miscarile care iti accentueaza durerea.

Recuperarea medicala pentru stenoza lombara

Kinetoterapia in cazul stenozei lombare, se va baza, in principal, pe exercitii fizice care sa te ajute sa iti mentii partea lombara a spatelui cat mai mobila si cat mai puternica. Masajul relaxant sau decontracturant si caldura, pot fi utilizate pentru a reduce durerea si spasmele musculare.

In timpul reabilitarii, vom face exercitii care o sa iti creasca mobilitatea zonei lombare, exercitii de corectare a dezechilibrelor musculare, exercitii de corectare a posturii, precum si exercitii pentru cresterea stabilitatii trunchiului. Toate aceastea urmaresc, atat scaderea presiunii din zona lombara, cat si scaderea durerii si a amortelilor (paresteziilor).

Poate o stenoza lombara sa aiba efecte pe termen lung?

Stenoza lombara usoara, poate fi tratata cu succes prin recuperare medicala. Cu toate acestea, deoarece este o afectiune de tip degenerativ, este important sa ramai activ, pentru a minimiza reaparitia simptomelor.

In cazul stenozei lombare severe, simptomele vor fi mai accentuate si recuperarea medicala poate dura mai mult.

Cu cat incepi mai repede un program de recuperare medicala pentru stenoza lombara, cu atat vei obtine un rezultat mai bun.