Spondilolistezis lombar

Home / Spondilolistezis lombar

Spondilolistezis lombar

Ce este spondilolistezisul?

Oasele care alcatuiesc coloana vertebrala se numesc vertebre. O spondilolisteza este alunecarea unei vertebre inainte, fata de o alta vertebra. Recuperarea medicala este necesara in spondilolistezis.

Cauzele spondilolistezisului lombar

O spondilolisteza apare ca urmare a deteriorarii portiunii posterioare a unei vertebre. Portiunea din spate a vertebrelor actioneaza in mod normal ca o ancora pentru a o impiedica sa alunece inainte. Atunci cand portiunea din spate a vertebrei este deteriorata, aceasta poate aluneca inainte rezultand o spondilolisteza.

Care sunt simptomele spondilolistezisului lombar?

O spondilolisteza lombara provoaca durere in partea de jos a spatelui, care este agravata de activitate, in special de miscarile care implica intinderea sau arcuirea spatelui. Durerea se poate extinde uneori in fese, in spatele coapselor si in jos, pe picioare. In unele situatii, spondilolistezisul nu provoaca simptome. Acest tip de spondilolisteza este adesea descoperit accidental, la o radiografie a zonei lombare.

Alte simptome ale spondilolistezisului:

  • mobilitate redusa
  • umflaturi/inflamatii
  • rigiditate
  • slabiciune
  • amorteala sau furnicaturi
  • spasme musculare

Ce trebuie sa fac daca am spondilolistezis lombar?

Trebuie sa eviti activitatile care iti agraveaza durerea si sa stabilesti o intalnire cu un kinetoterapeut.

Recuperarea medicala in spondilolistezisul lombar

Primul obiectiv este reducerea durerii, prin masajul decontracturant al muschilor paravertebrali si exercitii de stretching (intindere) pentru musculatura paravertebrala lombara, fese si coapse, evitand posturile in extensie (Mc Kenzie) care pot accentua alunecarea anterioara a vertebrei.

Daca spondilolisteza lombara este stabila, se poate incepe un protocol de reabilitare cu exercitii de intarire a musculaturii abdominale, a feselor si a muschilor trunchiului, cu scopul de a crea un corset natural care sa stabilizeze coloana lombara in timpul activitatii fizice si in repaus.

Ce nu trebuie sa fac daca am spondilolistezis lombar?

Nu practica activitati care iti inrautatesc simptomele si nu incerca sa te tratezi singur. 

Exista efecte pe termen lung ale spondilolistezisului lombar?

Spondilolistezisul lombar este o problema structurala grava, care nu se repara singura. Recuperarea medicala te poate ajuta, de cele mai multe ori, sa iti continui viata si activitatile dorite fara probleme.