RUPTURILE MUSCULARE

Home / RUPTURILE MUSCULARE

Leziunile musculare sunt printre cele mai frecvente leziuni in medicina sportiva. De cate ori, poate chiar in cel mai incomod moment al unui meci de tenis sau in timpul unui meci de fotbal cu amicii, nu ai simtit o durere puternica la nivelul muschiului gambei, dar ai incercat sa continuui pana la sfarsitul meciului, insa fara sa te mai poti misca normal?! Sau poate ca ai fost lovit de un adversar, obligandu-te sa parasesti terenul?! Asa se produc rupturile musculare, care reprezinta unele dintre cele mai frecvente traume din medicina sportiva (aproximativ 10-30% din toate leziunile sportive ).

Sa clarificam acum, atat definitia corecta, cat si perioada de recuperare necesara, care, la drept vorbind, este primul lucru la care ne gandim cand suferim o accidentare: cand voi putea reveni la sport?

Intinderea reprezinta o leziune a muschilor sau a tendoanelor. In functie de severitatea leziunii, putem avea o simpla suprasolicitare a muschiului sau tendonului (in limbaj curent: intindere) sau o ruptura partiala sau totala a acestor structuri. Unii sportivi, in special cei amatori, neglijeaza accidentarile de mica amploare si astfel, intarzie vindecarea; uneori leziunile chiar se cronicizeaza.

Cauzele rupturilor musculare

Rupturile musculare apar spontan, datorita unei contractii puternice sau a unei activitati normale, efectuata pe un muschi epuizat; pot fi provocate si prin lovitura directa. Alti factori care pot favoriza producerea leziunilor musculare sunt eforturile bruste si violente, fara o incalzire prealabila.

Clasificarea rupturilor musculare:

  • Gradul 1- leziune usoara care afecteaza un numar redus de fibre musculare (ruptura fibrilara, sub 5%), practic o intindere musculara. Simptome: durere localizata, fara impotenta functionala, redoare (durere) si crampe la 2-5 zile postraumatism.
  • Gradul 2- leziune medie care afecteaza un numar crescut de fibre musculare, dar muschiul nu este complet rupt. Leziunea este de tip fascicular (sunt interesate cateva fascicule ale muschiului). Simptome: durere intensa, tumefiere, echimoza moderata (hematom subcutanat), redoare si crampe cu durata de o saptamana.
  • Grad 3- leziune severa cu ruptura musculara completa. Simptome: durerea apare brusc, este intensa, iti este imposibil sa contracti muschiul, echimozele si tumefierea (vanataile) sunt accentuate, la inspectie, muschiul observandu-se proeminent.

Ce trebuie sa fac daca am o leziune/ruptura musculara?

Daca observi oricare dintre simptomele unei rupturi musculare, ar trebui sa te programezi la o evaluare fizioterapeutica cat mai curand posibil.

Poti aplica local gheata, infasurata intr-un prosop, pentru a reduce edemul (umflarea) si a calma durerea.

Recuperarea dupa intinderea/ruptura musculara

Recuperarea intinderilor/rupturilor musculare include terapie manuala pentru relaxarea musculaturii tensionate si un program de exercitii pentru tonifierea treptata a musculaturii, stretching si miscari specifice sportului practicat.

Reabilitarea dupa ruptura musculara mai poate include:

  • Mobilizare
  • Tratamentul tesuturilor moi
  • KinesioTaping (benzi kinesio)
  • Masaj

Ce nu trebuie sa fac daca am o leziune/ruptura musculara?

Daca banuiesti ca ai o leziune/ruptura musculara, nu continua activitatile care iti inrautatesc simptomele. Acest lucru poate prelungi perioada de recuperare si poate provoca alte complicatii pe termen lung.

Ar putea exista efecte pe termen lung din cauza unei leziuni/rupturi musculare?

O ruptura grava a unui muschi, poate necesita interventie chirurgicala. Noi colaboram cu Prof. Dr. Radu Prejbeanu si cu Dr. Andrei Balanescu. Te asiguram ca vor gasi cel mai potrivit tratament pentru tine. Dupa operatie, trebuie sa incepi un program de fizioterapie, personalizat, pentru a te recupera complet.