Ruptura ligamentului colateral medial (LCM)

Home / Leziunea ligamentului colateral medial (LCM)

Ce este o leziune a ligamentului colateral medial?

Ligamentul colateral medial este o banda dura de tesut, care are rolul de a stabiliza genunchiul. O leziune a LCM este o ruptura a acestui ligament. Kinetoterapia este un tratament eficient dupa ruptura ligamentului colateral medial.

Leziunile ligamentului colateral medial (LCM) sunt frecvente la nivelul genunchiului. Acestea apar aproape in toate tipurile de sport si afecteaza persoane de orice varsta. Tind sa afecteze sportivii de sex masculin mai mult decat pe cei de sex feminin si apar (cel mai frecvent) in sporturile de contact, cum ar fi: fotbalul, rugby-ul si in artele martiale, inclusiv lupte si judo, dar si in sporturile de iarna.

Cum se produce o leziune a ligamentului colateral medial?

Leziunile LCM apar cand genunchiul este impins fortat spre interior. In timpul acestei miscari, ligamentul este intins excesiv si se poate rupe. Acest mecanism de producere apare, cel mai des, in timpul unei lovituri directe in exteriorul genunchiului, in timp ce piciorul este fixat pe sol.

Care sunt simptomele rupturii de LCM?

La examinarea unui pacient cu o leziune de LCM apare, in general, sensibilitate de-a lungul liniei ligamentului si durere la pozitionarea genunchiului in valgus (spre interior).

Severitatea simptomelor experimentate este strans legata de intensitatea mecanismului leziunii, gradul de rupere a tendonului indicand nivelul de durere, umflare si instabilitate a genunchiului.

Simptome frecvente: durere pe partea interioara a genunchiului, edem (umflatura), mobilitate redusa, slabiciune musculara, mers schiopatat, probleme de echilibru.

Ce trebuie sa fac daca am o leziune de LCM?

Pentru calmarea durerii si scaderea edemului (umflaturii), trebuie sa asezi piciorul pe un scaun sau pe o perna inalta, astfel incat, genunchiul sa fie deasupra nivelului inimii si sa aplici gheata pe genunchi (sau o punga de mazare congelata), timp de 15-20 de minute, de cateva ori pe zi.

Limiteaza cantitatea de greutate incarcata pe picior. Foloseste carjele daca ai dificultati la mers, deoarece mersul schiopatat este daunator (pentru genunchiul afectat, dar si pentru genunchiul opus si spate).

Ce nu trebuie sa fac daca am o leziune a ligamentului colateral medial?

Nu trebuie sa desfasori activitati care cresc fluxul de sange in zona ranita. Acestea includ baile sau compresele calde, consumul de alcool si activitatea excesiva. Aceste activitati pot creste sangerarea si umflarea in jurul ligamentului ranit si pot prelungi recuperarea.

Tratamentul leziunilor LCM

Tratamentul este stabilit in functie de gravitatea leziunii. Majoritatea leziunilor LCM sunt tratate in mod conservator, prin kinetoterapie. Spre deosebire de ruptura ligamentului incrucisat anterior, care nu se vindeca singur, ruptura ligamentului colateral medial se cicatrizeaza in aproximativ 6 saptamani si poate fi tratat, de obicei, fara interventie chirurgicala.

Operatia pentru ruptura ligamentului colateral medial

In majoritatea cazurilor, leziunile ligamentelor colaterale apar in combinatie cu alte leziuni ale genunchiului (rupturi ale ligamentelor incrucisate sau meniscale) care necesita interventie chirurgicala.

LCM se vindeca singur, in cele mai multe cazuri, dar rareori, laxitatea persista si necesita repararea chirurgicala sau reconstructia ligamentului. Procedura consta in suturarea (coaserea) leziunii.

Recuperarea postoperatorie este recomandat sa inceapa in cabinetul de recuperare, fiind stabilit un program prin care pacientul va progresa in siguranta. Dupa aproximativ 4 luni de recuperare, se poate relua activitatea sportiva.

Indiferent daca este necesara interventia chirurgicala sau este suficient tratamentul conservator, te putem ajuta sa te recuperezi dupa ruptura LCM.

Recuperarea ligamentului colateral medial

Tratamentul implica intarirea muschilor care stabilizeaza zona mediala (interna) a genunchiului si anume: adductori, vast medial, gemeni si ischiogambieri. In primele etape ale reabilitarii, este importanta evitarea miscarilor de rotatie ale genunchiului.

Ulterior, vom efectua exercitii de mobilitate si forta musculara pentru muschii care limiteaza valgusul, precum rotatorii externi ai soldului si muschii fesieri. Concomitent, vom face si exercitii pentru echilibru, stabilitate si proprioceptie.

Ultima etapa a programului de kinetoterapie, presupune exercitii pentru reintoarcerea la sport: alergare, sarituri, sprinturi, opriri, exercitii de agilitate, etc.