Aceasta este o leziune rara si dificil de diagnosticat, care implica o fractura sau o luxatie a articulatiei tarsometatarsiana (cunoscuta si sub numele de articulatia Lisfranc).
Fig. I. Articulatia Lisfranc
Leziunile Lisfranc pot aparea atat prin mecanisme directe, cat si indirecte. Un exemplu clasic de trauma directa este o lovitura in mijlocul piciorului, lucru care deseori trece neobservat sau subestimat. Traumatismele indirecte includ caderile sau efectuarea unui pas gresit.
Simptomele sunt caracterizate de o durere localizata, intensa, in mijlocul piciorului, in timpul activitatilor fizice, care este apoi exacerbata de-a lungul liniei articulatiei Lisfranc.
De obicei, pacientilor care sufera de acest tip de leziune si nu prezinta nicio instabilitate, li se recomanda purtarea unui dispozitiv de imobilizare timp de 4-6 saptamani, dupa care simptomele incep sa scada. Recuperarea medicala este utilizata pentru a reduce durerea si inflamatia, iar un program de kinetoterapie este planificat pentru intarirea muschilor gleznei, recastigarea mobilitatii complete, cresterea stabilitatii si pentru corectarea mersului si a pozitiei piciorului.
Atunci cand se trateaza leziuni instabile, este cel mai probabil, necesar, tratamentul chirurgical. Tehnicile de reabilitare ulterioare urmeaza aceleasi principii ca si in cazul leziunilor stabile.