Fractura sau luxatia Lisfranc

Home / Fractura sau luxatia Lisfranc

Ce este o fractura sau o luxatie tip Lisfranc?

Aceasta este o leziune rara si dificil de diagnosticat, care implica o fractura sau o luxatie a articulatiei tarsometatarsiana (cunoscuta si sub numele de articulatia Lisfranc).


Fig. I. Articulatia Lisfranc

Cauze fractura/ luxatie Lisfranc

Leziunile Lisfranc pot aparea atat prin mecanisme directe, cat si indirecte. Un exemplu clasic de trauma directa este o lovitura in mijlocul piciorului, lucru care deseori trece neobservat sau subestimat. Traumatismele indirecte includ caderile sau efectuarea unui pas gresit.

Simptome fractura sau luxatie Lisfranc

Simptomele sunt caracterizate de o durere localizata, intensa, in mijlocul piciorului, in timpul activitatilor fizice, care este apoi exacerbata de-a lungul liniei articulatiei Lisfranc.

Tratament si recuperare medicala dupa fractura/luxatia Lisfranc

De obicei, pacientilor care sufera de acest tip de leziune si nu prezinta nicio instabilitate, li se recomanda purtarea unui dispozitiv de imobilizare timp de 4-6 saptamani, dupa care simptomele incep sa scada. Recuperarea medicala este utilizata pentru a reduce durerea si inflamatia, iar un program de kinetoterapie este planificat pentru intarirea muschilor gleznei, recastigarea mobilitatii complete, cresterea stabilitatii si pentru corectarea mersului si a pozitiei piciorului.

Atunci cand se trateaza leziuni instabile, este cel mai probabil, necesar, tratamentul chirurgical. Tehnicile de reabilitare ulterioare urmeaza aceleasi principii ca si in cazul leziunilor stabile.