Umarul este cea mai mobila articulatie a corpului, acest lucru insa o face sa fie si cea mai instabila si din aceasta cauza, luxatiile fiind frecvente.
Cand una din structurile care stabilizeaza umarul este afectata in urma unui traumatism sau este mai slaba, din motive care tin de genetica fiecarui individ, anumite pozitii ale membrului superior provoaca miscari anormale ale capului humeral, ducand la aparitia durerii si a instabilitatii. Acestea isi ating punctul maxim in timpul disclocarii, moment in care impotenta functionala este imediata si durerea este foarte intensa.
Reducerea luxatiei, adica repozitionarea capului humeral in articulatia umarului, se face cu ajutorul unor manevre care nu sunt intodeauna usoare. Este important sa stim daca: acesta este primul episod de dislocare, daca au mai fost si alte episoade traumatice, tipul de activitati si de sporturi practicate.
Pentru confirmarea diagnosticului, medicul iti poate indica sa faci o investigatie CT sau RMN, pentru a stabili cel mai potrivit program de recuperare pentru tine.
Dupa o perioada de imobilizare de 3 saptamani, vei putea incepe recuperarea. Recuperarea are un rol crucial, pentru ca ne dorim ca miscarile membrului superior sa nu fie insotite de durere, dar si pentru ca, principala problema dupa primul episod de dislocare este instabilitatea permanenta, care va conduce mai devreme sau mai tarziu la o noua luxatie. Datoria noastra este sa iti oferim un program personalizat de recuperare, pentru a ajunge la acel echilibru delicat, care iti permite sa atingi un grad maxim de mobilitate alaturi de o stabilitate sporita.
Luxatiile frecvente sau instabilitatea cronica, necesita o evaluare amanuntita in vederea stabilirii celui mai potrivit tratament chirurgical. Interventia chirurgicala poate restabili controlul asupra articulatiei scapulo-humerale, imbunatatind si functia structurilor implicate in stabilitatea statica, precum capsula si labrumul.
Dupa interventie, durerea este destul de intensa si vei avea nevoie de medicamente impotriva durerii si gheata aplicata local. Va trebui sa porti o orteza, care te va impiedica sa iti folosesti membrul superior afectat si vei fi rugat sa respecti restrictiile care se impun. Dupa aceea, vei putea incepe programul de reabilitare penru a-ti recastiga in cel mai scurt timp posibil, functionarea normala a bratului.
Reabilitarea in cazul instabilitaii umarului, urmareste restabilirea functionalitatii articulatiei umarului, iar interventia timpurie ne ofera posibilitatea de a executa anumite tehnici in vederea imbunatatirii miscarii de rotatie.
Procesul de recuperare este compus din cinci etape:
Dupa ce vei renunta la orteza, vei ramane cu un edem si contracturi musculare, insa foarte probabil, nu vei mai avea dureri. Fizioterapeutul va incerca sa reduca contracturile aparute si vei incepe exercitiile de mobilizare, active si pasivo/active.
Principalul obiectiv al acestei etape este sa redam mobilitatea completa a umarului, pentru ca tu sa iti poti desfasura atcivitatile zilnice (condus, spalat, mancat, etc.)
Dupa ce ti-ai recastigat complet mobilitatea, vei incepe sa lucrezi la cresterea fortei musculare, de la nivelul intregii structuri a articulatiei umarului, corectand chiar si diskineziile prezente inainte de interventie, prin cresterea fortei bratelor si cu ajutorul exercitiilor de streching (intindere), asistate de fizioterapeut.
Umarul si-a recastigat forta musculara si acum vom incepe sa punem presiune pe el in toate directiile sale de miscare. Vom face exercitii care sa iti imbunatateasca controlul neuro-muscular si care il vor pregati pentru etapa urmatoare.
Acum vei incepe sa redescoperi miscarile specifice sportului practicat de catre tine. In aceasta etapa vei face exercitii de aruncare, progresand de la obiecte de dimensiuni mici, la altele de dimensiuni mai mari.
IN ACEST MOMENT ESTI RECUPERAT COMPLET SI POTI SA PRACTICI ORICE SPORT ITI DORESTI.