Proteza de genunchi

Home / Proteza de genunchi

Proteza de genunchi este recomandata in cazurile de osteoartroza severa la nivelul genunchiului, cand durerea este persistenta si mobilitatea este grav afectata.

In general, se recomanda persoanelor peste 60 de ani. Chirurgia protetica trebuie intarziata cat mai mult, mai ales in cazul pacientilor care isi pot desfasura activitatile zilnice si au dureri tolerabile.

Kinetoterapia dupa protezarea genunchiului

Cand poti incepe recuperarea?: imediat dupa externare.

In timpul programului de recuperare postoperatorie, ne propunem mai intai sa reducem durerea, sa recuperam mobilitatea genunchiului, apoi forta musculara, urmata de imbunatatirea coordonarii si a stabilitatii.

Pe langa recuperare medicala, pierderea in greutate, evitarea efortului excesiv si mentinerea posturii corecte, sunt foarte importante.

Tratamentul urmareste 3 aspecte fundamentale:

• Controlarea simptomelor prin aplicarea de gheata, masaj decontracturant, etc.

• Scaderea in greutate

• Intarirea muschilor prin gimnastica medicala.

Intarind musculatura din jurul unei articulatii, scade presiunea pe care aceasta trebuie sa o suporte in timpul activitatilor fizice. In timpul tratamentului, se vor efectua, la inceput, exercitii de tonifiere usoara a coapsei si a gambei, urmate de activitati aerobice usoare si exercitii pentru imbunatatirea stabilitatii trunchiului.

Daca nu apare durere in timpul executarii exercitiilor, putem progresa la antrenamente mai dinamice, concepute pentru a ajuta pacientul sa se reintoarca la activitatile zilnice si chiar sportive, acordand atentie deosebita calitatii miscarilor.