Limfedemul este o afectiune a sistemului limfatic. Acesta este responsabil pentru colectarea rezidurilor de la nivelul celulelor si de a le elimina din organism. Sunt situatii cand sistemul limfatic nu isi mai poate indeplini aceasta functie, ceea ce duce la a o acumulare de fluid (produsi celulari, microorganisme si celule moarte) in exces la nivelul tesuturilor. Acest lucru se poate intampla atunci cand nodulii limfatici nu isi mai indeplinesc functia pentru ca au fost extirpati in urma unei interventii chirurgicale. Limfedemul poate sa apara oriunde la nivelul corpului (fata, torace, organe genitale externe) dar cel mai frecvent la unul din membre.
Cea mai frecventa cauza este o interventie chirurgicala in diverse tipuri de cancer (cancer mamar, de col uterin, cancerul de prostata, etc),care implica si extirparea nodulilor limfatici din apropiere, sau ca urmare a tratamentului radioderapic. O cauza mai putin frecventa este infectia cu filariazis, in cazul persoanelor care au calatorit in unele tari tropicale. Insa sunt si situatii cand acesta poate sa apara si fara o cauza anume (limfedemul primar).
Dupa interventii chirurgicale care implica extirparea nodulilor limfatici sau in urma radioterapiei este important ca pacientii sa incerce sa tina membrul afectat peste nivelul inimii, sa nu mai faca perfuzii in acel membru, sa evite orice traumatism si sa nu poarte bijuterii sau haine stramte care ar putea impiedica fluxul limfei. Desi nu exista studii care sa certifice asta, purtarea unui ciorap sau manson compresiv post operator poate intarzia aparitia limfedemului.
Este posibil sa simtiti la un moment dat mancarimi si ca pielea este mai intinsa sau sa apara zone mai tari. De asemenea s-ar putea sa va simtiti membrele mai grele si sa va fie mai dificil sa faceti anumite miscari.
Daca apare unul din simtomele descrise mai sus trebuie sa va adresati medicului, care va va examina si pe baza unui diagnostic diferential va putea stabili cauza exacta a edemului. Pentru a stabili cauza exacta este posibil sa fie nevoie de efectuare unui examen RMN sau scintigrafie (se injecteaza o substanta de contrast la nivelul degetelor membrului afectat si se urmareste traseul limfei).
Desi nu exista vindecare a acestei afectiuni, se poate aplica un tratament care are ca scop reducerea dimensiunilor si pastrarea acestora in niste parametri functionali. Tratamentul consta in drenarea manuala a limfei din zona afectata (tehnica speciala de mobilizare a limfei) si daca edemul este pronuntat se va folosi si tehnica de bandajare compresiva cu fase elastice. Tratarea limfedemului cu diuretice (medicamente care contribuie la eliminarea apei din corp), este ineficenta si poate duce la agravarea acestuia.
Este o tehnica de “masaj”, diferita de cea aplicata in centrele de infrumusetare, din acest motiv trebuie neaparat sa va adresati unui terapeut specializat. Drenajul manual are ca scop mobilizarea limfei care stagneaza in tesuturi. Prin miscari specifice terapeutul va actiona la nivelul vaselor limfatice superficiale pentru a “impinge” limfa impreuna cu toti compusii nocivi, spre a fi eliminati.
La fel ca si in cazul drenajului manual, bandajarea este facuta de un terapeut specializat in tratarea limfedemului. Bandajele sunt aplicate zilnic si vor fi mentinute timp de 24 de ore, pentru o perioda cuprinsa intre 2 si 4 saptamani, in functie de cat de avansat este limfedemul. Bandajele asigura o compresie puternica pe durata intregii zile, compresia este mai mare in partea de jos a membrului afectat si mai mica in partrea de sus, astfel limfa va fi impinsa de jos in sus si nu va permite acesteia sa se mai acumuleze in exces.
Miscari usoare care sa duca la contractia musculaturii de la nivelul membrului afectat pot ajuta la drenarea limfei astfel incat veti putea sa va desfasurati activitatile zilnice cu mai multa usurinta. La fel si exercitiile care duc la cresterea frecventei respiratiei si a batailor inimii pot contribui la reducerea edemului.
Pentru a mentine rezultatele obtinute in urma drenajului manual si a bandajarii cu fase elastice este obligatorie purtarea unui ciorap sau manson compresiv. Dupa cele 2 sau 4 saptamani de tratament terapeutul va va masura membrul afectat si vi se va confectiona un ciorap/manson compresiv personalizat, pe care va trebui sa il purtati zilnic.