Pinteni calcaneeni

Home / Pinteni calcaneeni

Ce sunt pintenii calcaneeni?

Un pinten al calcaiului, este un depozit de calciu, care determina producerea unei proeminente osoase pe partea inferioara a osului calcaiului.

Cauzele pintenilor calcaneeni

Pintenii calcaiului sunt adesea cauzati de suprasolicitarea muschilor si ligamentelor piciorului, intinderea fasciei plantare si ruperea repetata a membranei care acopera osul calcaiului. Pintenii calcaneeni sunt deosebit de frecventi in randul sportivilor, ale caror activitati constau in alergare si sarituri pentru perioade lungi de timp.

Factorii de risc pentru pintenii calcaneeni:

  • anomalii ale mersului, care pun stres excesiv pe osul calcaiului, pe ligamentele si pe nervii din apropierea calcaiului
  • alergare sau jogging, in special pe suprafete dure
  • incaltaminte nepotrivita sau uzata, in special cea lipsita de suportul adecvat al arcului piciorului (talpa dreapta)
  • excesul de greutate
  • statul prelungit in picioare
  • picior plat / picior cav

Simptomele pintenilor calcaneeni

Adesea, pintenii calcaneeni sunt asimptomatici, dar pot fi asociati cu dureri intermitente sau cronice (daca se dezvolta inflamatie la punctul de formare al pintenului). Durerea apare, in special, in timpul mersului, la primii pasi, dimineata, la ridicatul in picioare dupa un repaus prelungit sau in timpul alergatului. In general, cauza durerii nu este pintenul in sine, ci leziunea tesuturilor moi asociate acestuia.

Recuperarea medicala pentru pinteni calcaneeni

Ca prim pas, este recomandat repausul fizic si eliminarea factorilor predispozanti. Utilizarea incaltamintei adecvate si pierderea in greutate, pot duce la ameliorarea simptomelor.

In cazul in care ai picior plat sau picior cav, iti vom face o plantograma (scanare a distribuirii presiunii puse pe talpa), in urma careia, iti vom recomanda talpici (taloneti) pentru a corecta orice anomalie din arcada piciorului.

Terapia cu unde de soc (ESWT) este adesea foarte eficienta in tratarea acestei afectiuni.

Dupa ce nu vei mai avea dureri, vom incepe un program de exercitii de forta si mobilitate musculara, de crestere a stabilitatii si exercitii pentru reintoarcerea la sport.