Fractura vertebra lombara

Home / Fractura vertebra lombara

Ce este fractura unei vertebre lombare?

O vertebra fracturata inseamna ca, unul dintre oasele (vertebra) de la nivelul coloanei vertebrale (lombara) este rupt. Recuperarea medicala este un tratament important dupa fracturile vertebrale.

Ce poate cauza o fractura de vertebra lombara?

Coloana vertebrala este alcatuita din treizeci si trei de oase sau vertebre, care stau una peste cealalta ca niste blocuri de constructie, pentru a sprijini spatele. Coloana lombara (partea inferioara a spatelui) este formata din cinci vertebre si acestea sunt cele mai puternice si cel mai putin mobile dintre toate vertebrele. Fracturile vertebrale in zona lombara sunt cel mai frecvent cauzate de accidente rutiere sau de cadere de la inaltime mare.

Care sunt simptomele unei fracturi vertebrale lombare?

Simptomele unei vertebre fracturate includ dureri intense in jurul zonei fracturii, umflatura si spasme, cauzate de muschii din jurul coloanei, care incearca sa protejeze zona.

 Nervii din apropiere, pot fi ciupiti de marginile osoase aspre ale vertebrei fracturate si pot provoca amorteala si furnicaturi in fese si pe picioare. Alte simptome includ:

  • slabiciune musculara
  • reflexe anormale
  • rigiditate
  • probleme de mers

Ce ar trebui sa fac daca am o vertebra fracturata in partea inferioara a spatelui?

Asculta indicatiile medicului care te-a tratat, acesta iti va recomanda cand sa incepi recuperarea medicala.

Ce nu trebuie sa fac daca am o vertebra lombara fracturata?

Nu ignora simptomele si nu incerca sa te tratezi singur. Evita orice activitate care poate creste fluxul de sange in zona afectata, cum ar fi masajul, compresele sau baile calde si consumul de alcool.

Recuperarea medicala dupa fractura de vertebra lombara

Indiferent daca este necesara interventia cirurgicala sau este suficienta imobilizarea coloanei pentru o anumita perioada de timp, recuperarea medicala joaca un rol foarte important dupa o fractura de vertebra lombara, atat pentru ameliorarea simptomelor, cat si pentru recastigarea functionalitatii complete, dar si pentru prevenirea eventualelor complicatii pe termen lung.

Chiar daca ti se recomanda sa nu desfasori activităti extenuante, este important sa iti mentii celelalte articulatii mobile si puternice, pentru a ajuta recuperarea si prevenirea complicatiilor.

Dupa ce ai acordul medicului, poti incepe recuperarea medicala, kinetoterapia presupunand o varietate de exercitii (adaptate leziunii si conditiei tale fizice), atat pentru intarirea musculaturii, cat si pentru imbunatatirea mobilitatii diferitelor articulatii.

Intarirea muschilor trunchiului este foarte importanta, deoarece acestia sunt muschii profunzi care te ajuta sa iti sustii spatele in pozitie corecta.

La finalul recuperarii, vei obtine mobilitatea completa, forta musculara buna si stabilitatea la nivelul trunchiului, pentru a preveni aparitia durerilor.

In cazul in care un nerv este comprimat, prin exercitii specifice vom realiza decomprimarea acestuia.

Recuperarea medicala dupa o fractura de vertebra lombara poate include:

  • masaj decontracturant
  • corectarea posturii
  • corectarea mersului
  • Dry Needling

Poate avea o vertebra lombara fracturata efecte pe termen lung?

Fara recuperare medicala, exista riscul aparitiei altor complicatii, precum: rigiditatea articulara, atrofia musculara, pozitia vicioasa, amorteala permanenta, reaparitia durerilor si mersul schiopatat.