Cunoscuta si sub numele de glezna “rasucita”, aceasta cauzeaza frecvent ruptura unui sau a mai multor ligamente ale gleznei. Ligamentele ofera stabilitate articulatiei. Cele mai frecvente leziuni, sunt la nivelul ligamentelor din exteriorul gleznei. Ligamentele din interiorul gleznei se pot rupe, de asemenea, in timpul unei entorse. Dupa o entorsa de glezna, recuperarea medicala este necesara.
Ligamentele se rup atunci cand sunt suprasolicitate. O ruptura a ligamentelor laterale, se produce atunci cand piciorul si glezna sunt rotite cu forta spre interior. Ligamentele interne se pot rupe atunci cand piciorul si glezna sunt rotite cu forta spre exterior.
Majoritatea entorselor apar in timpul mersului pe teren denivelat, in urma unui pas gresit sau dupa calcarea neasteptata pe un obiect.
Durere la nivelul gleznei, care poate fi insotita de un zgomot de rupere, pe masura ce piciorul este rotit fortat, in interior sau in exterior. In functie de gravitatea leziunii, glezna se poate umfla si este posibil sa ai dificultati la mers din cauza durerii. Alte simptome includ:
Poti accelera recuperarea dupa o entorsa de glezna, urmand protocolul RICE (Rest, Ice, Compress, Elevate) in primele 24-48 de ore.
Fig. 1. RICE = Repaus, Gheata, Compresie (fasa elastica, ciorap compresiv) si pozitie procliva.
Edemul (umflarea) este necesar pentru vindecarea ranilor; cu toate acestea, o umflare prea mare poate intarzia procesul de vindecare. Regimul RICE (odihna, gheata, compresie si pozitie procliva) reduce fluxul de sange catre ligamentul ranit si, prin urmare, poate reduce edemul.
Odihna, presupune limitarea incarcarii greutatii pe glezna. Utilizarea carjelor poate fi necesara daca ai dificultati la mers.
Gheata trebuie aplicata pe glezna timp de 15-20 de minute, la fiecare 1-2 ore (poti sa aplici o punga de mazare congelata sau gheata zdrobita invelita intr-un prosop).
Compresia presupune aplicarea unui bandaj elastic, in jurul locului vatamant (inclusiv pe laba piciorului); acesta trebuie sa fie ferm, dar nu strans. Pozitia procliva, presupune sa stai intins pe spate, cu glezna sprijinita pe un scaun sau pe perne, pozitionata deasupra nivelului inimii.
Continua regimul RICE pana cand o sa te evalueze un medic ortoped. Acest lucru ar trebui sa fie, in mod ideal, in primele 48 de ore de la accidentare.
Daca ai entorsa de glezna, trebuie sa te feresti de activitatile care pot creste fluxul de sange la locul ranit si, prin urmare, umflarea zonei. Acestea includ: dusuri calde, comprese calde, alcool si activitate fizica excesiva.
Primul obiectiv al recuperarii este reducerea umflaturii si a durerii, prin utilizarea ultrasunetului, laserului sau/si a drenajului limfatic; si in aceasta faza folosim protocolul RICE, un acronim care defineste Odihna (Rest), Gheata (Ice), Compresie (Compression), pozitie procliva (Elevation).
Odata ce edemul (umflatura) a fost redus, trebuie sa recastigam mobilitatea completa la nivelul geznei, prin mobilizari pasive si active, prin exercitii de intindere specifica a muschilor picioarelor si prin masaj pe muschii tensionati. Cand muschii si ligamentele isi recapata lungimea normala, o sa scapi si de mersul schiopatat.
In acelasi timp, incepem cea mai importanta parte a protocolului de tratament, adica recuperarea fortei musculare si a stabilitatii, prin exercitii de tonifiere a muschiului tibial anterior si posterior, peroneu si a muschilor plantari.
In aceasta etapa este, de asemenea, important sa intarim muschii trunchiului si fesierul mijlociu (importanti pentru stabilizarea laterala a membrului inferior). Apoi, trecem la exercitii mai complexe, cum ar fi exercitii pe placuta de echilibru, trasee, sarituri pe trambulina, etc.
Ultima faza a programului de recuperare medicala implica reeducarea miscarilor specifice sportului, alergarea cu schimbare de directie, trasee, sarituri si elemente fundamentale specifice preventiei reaccidentarilor.
Majoritatea entorselor de glezna se vindeca fara complicatii, in patru pana la sase saptamani. Cu toate acestea, in functie de gravitatea leziunii, unele entorse de glezna pot provoca efecte pe termen mai lung. O serie de alte structuri, in afara de ligamente pot fi, de asemenea, lezate. Aceastea includ: oasele, cartilajul, muschii si tendoanele. Leziunile acestor structuri pot complica si incetini recuperarea.
Daca este lasata netratata, o entorsa de glezna poate provoca o perioada lunga de imobilizare sau de mers schiopatat, slabiciune musculara si instabilitate permanenta, crescand astfel sansele de reaccidentare.