FRACTURA DE FEMUR

Home / FRACTURA DE FEMUR

Coapsa este portiunea piciorului dintre sold si genunchi, iar osul coapsei se numeste femur.

Principalul muschi extensor (cel care intinde genunchiul) al coapsei este cvadricepsul, in timp ce muschii flexori (cei care indoaie genunchiul) sunt muschiul biceps femural, muschiul semitendinos si muschiul gracilis.

Prin fractura se intelege o intrerupere a continuitatii osului. Fracturile apar atunci cand se aplica o forta pe os care depaseste capacitatea de rezistenta a acestuia.

Exista diferite moduri de a clasifica si descrie fracturile:

  • traumatice sau patologice (intalnite mai ales la persoanele in varsta);
  • in functie de mecanismul producerii fracturii: direct sau indirect;
  • dupa tipul de fractura: transversal, oblic, spiralat sau longitudinal;
  • in functie de gradul de deteriorare al pielii de la locul fracturii: inchisa sau deschisa;
  • daca afecteaza intreaga circumferinta a osului: completa sau incompleta;
  • in functie de stabilitatea fracturii: stabila sau instabila.

Simptomele, in cazul fracturilor, se caracterizeaza prin durere, rigiditate, hematom si limitari functionale la nivelul membrului afectat.

Diagnosticul este de obicei confirmat cu o radiografie standard.

Recuperarea medicala in fractura osului femural

Calitatea si durata tratamentului de reabilitare variaza si depind nu numai de tipul de fractura, ci si de varsta pacientului, de nivelul functional dorit la sfarsitul recuperarii (obiectivul sportiv), gradul de colaborare (numar de sesiuni pe saptamana alocat recuperarii functionale, implicarea pacientului, respectarea indicatiilor kinetoterapeutului, etc).

Scopul principal al reabilitarii este de a oferi pacientului independenta, restabilind forta musculara si mobilitatea completa a membrului afectat. Gradul de incarcare pe membrul afectat va fi stabilit dupa consultarea chirurgului ortoped care a tratat fractura.

Tratamentul de reabilitare are cinci faze, fiecare faza are anumite obiective stabilite. La sfarsitul fiecarei etape se va face o evaluare a obiectivelor, iar in functie de aceasta, vom trece la faza urmatoare.

In prima faza, ne concentram asupra recuperarii complete a mobilitatii membrului afectat prin exercitii specifice, precum si asupra diminuarii durerii; dupa aceea, vom intari musculatura (aceasta fiind grav afectata ca urmare a imobilizarii prelungite) si anume: cvadricepsul, muschii fesieri, adductorii si flexorii soldului, muschii gambei, ischiogambierii (muschii din spatele coapsei) si muschii trunchiului. Treptat iti vei recupera mersul normal.

Dupa recuperarea fortei musculare, in functie de nivelul tau de pregatire fizica, vei urma un program de reintegrare spotiva.