Sindromul algic femuro-patelar este un termen generic, folosit pentru a descrie durerea din partea anterioara a genunchiului, de sub sau din jurul rotulei. Este cunoscut si sub denumirea de ‘genunchiul alergatorului’ sau ‘sindromul alergatorului’, deoarece este frecvent in randul acestora, dar poate sa apara si la persoanele sedentare.
Adesea sunt afectati ambii genunchi in acelasi timp, insa de obicei unul prezinta mai multe simptome decat celalalt.
De foarte multe ori, acest sindrom este cauzat de suprasolicitare prin activitati care pun presiune repetata pe genunchi (jogging, sarituri, genuflexiuni, urcat scari). Poate fi cauzat si de o schimbare brusca a activitatii fizice.
Sindromul algic patelo-femural poate fi cauzat si de miscarea anormala a rotulei pe femur. Daca rotula nu este pozitionata corect, exista o presiune crescuta intre ea si femur, atunci cand genunchiul este indoit. Aceasta presiune irita cartilajul care acopera femurul si rotula.
Factorii care cauzeaza miscarea anormala a rotulei pe femur:
Alti factori care pot contribui la durerea patelo-femurala includ:
Cel mai frecvent simptom este durerea surda sau intepatoare in partea din fata a genunchiului. Alte simptome:
Sindromul algic femuro-patelar este o afectiune care se poate trata de cele mai multe ori fara interventie chirurgicala.
Prin kinetoterapie, putem corecta pozitia rotulei si dezechilibrele musculare (slabiciune si rigiditate musculara) care iti cauzeaza durerea.
Obiectivele kinetoterapiei in sindromul femuro-patelar sunt:
Daca totusi problema ta este mai grava si necesita interventie chirurgicala, te putem ajuta si in recuperarea postoperatorie.
Tratat din timp si prin exercitii de mentinere, acest sindrom nu provoaca efecte pe termen lung. Insa daca simptomele sindromului dureros femuro-patelar sunt ignorate, presiunea crescuta dintre femur si tibie poate cauza distrugerea permanenta a cartilajului articular.