Patela (rotula) este osul triunghiular din partea din fata a genunchiului. Fractura patelara se refera la o ruptura a acestui os. Recuperarea medicala este obligatorie dupa fractura rotulei.
Rotula este, de obicei, fracturata printr-o lovitura directa in partea din fata a genunchiului. Patela se poate fractura si in timpul unei contractii puternice a muschiului cvadriceps. In majoritatea cazurilor este o fractura de tip transversal.
Durere imediata si intensa in partea din fata a genunchiului. Aceasta durere se agraveaza la miscare sau la contractia muschilor coapsei. In cazul in care fractura rotulei este completa si bucatile de os s-au deplasat unul fata de celalalt, partea din fata a genunchiului poate arata diferit. Umflarea genunchiului apare, in mod normal, in primele cateva ore dupa accidentare.
Alte simptome pot include:
Asculta indicatiile medicului ortoped si nu amana deloc inceperea recuperarii medicale (atunci cand acest lucru iti va fi permis). Pana atunci, poti sa aplici pe genunchi gheata sau o punga de mazare congelata, nu direct pe piele, timp de 15-20 de minute. Acest lucru scade durerea si umflatura (edemul) genunchiului.
Tratamentul chirurgical al rotulei este indicat in cazul fracturilor cominutive (mai multe fragmente) sau fracturilor cu deplasare. Tratamentul conservator al fracturii de rotula, presupune imobilizarea genunchiului, cu ajutorul unei orteze, timp de 4-6 saptamani. Dupa 2-3 saptamani, orteza poate fi indepartata in timpul exercitiilor terapeutice.
Indepartarea definitiva a dispozitivului de imobilizare trebuie sa fie urmata, neaparat, de recuperare medicala.
Fractura patelara este aproape intotdeauna urmata de tumefiere (umflatura) accentuata si durere; prin urmare, in prima faza a recuperarii medicale ne vom concentra pe controlul umflaturii si scaderea durerii.
Dupa imobilizare, genunchiul devine rigid si muschii care il inconjoara slabesc. Astfel, unele sarcini simple, cum ar fi urcatul/coboratul scarilor vor deveni foarte dificile.
Recuperarea mobilitatii complete a genunchiului, va incepe din primele etape ale recuperarii, respectand indicatiile si limitarile impuse de medicul ortoped.
Cand fractura prezinta semne de consolidare, poti incepe recuperarea tonusului muscular al urmatorilor muschi: cvadriceps, flexori ai genunchiului, soldului, bazinului si ai trunchiului.
Dupa ce fractura patelara se consolideaza, nu exista limitari majore in biomecanica rotulei, astfel incat, dupa aproximativ 2 luni, vei trece la exercitii dinamice de forta musculara, exercitii de proprioceptie si de echilibru; ulterior, putem incepe pregatirea pentru revenirea la alergare.
Daca procesul de recuperare medicala continua in mod regulat, revenirea la activitatea sportiva poate avea loc in aproximativ 4 luni.
Exista efecte pe termen lung dupa fractura de rotula?
Daca sunt tratate in mod adecvat, majoritatea fracturilor patelare se vindeca fara complicatii. Cand rotula este fracturata, cartilajul si structurile din jurul rotulei se pot deteriora. Daca acest cartilaj este lezat, pot creste sansele de a dezvolta artroza, mai tarziu, in viata.
Daca intarzii inceperea kinetoterapiei sau nu urmezi un program de recuperare medicala, este posibil sa ramai cu dureri persistente in zona patelei, mers schiopatat si deficit de mobilitate (incapacitatea de a indoi sau a intinde complet genunchiul).