Ruptura cap lung biceps brahial

Home / Ruptura cap lung biceps brahial

Ce este o ruptura a capului lung al bicepsului?

Ruptura capului lung al bicepsului brahial se produce atunci cand tendonul care leaga muschiul biceps de omoplat, se rupe. Kinetoterapia poate trata cu succes simptomele unei rupturi a capului lung al bicepsului.

Cauzele rupturii capului lung al bicepsului brahial?

O ruptura a capului lung al bicepsului brahial poate aparea atunci cand muschiul este contractat puternic. Contractia puternica a muschiului poate suprasolicita tendonul bicepsului si poate provoca ruperea acestuia.

Este mai frecventa la persoanele cu varsta peste 40 de ani, care sufera de durere cronica cauzata de sindromul de impingement sau au antecedente de tendinopatie a bicepsului. Acest lucru degenereaza tendonul si il suprasolicita. Ruptura sa apare mai des dupa un efort intens si este asociata, la persoanele in varsta, cu afectiuni ale coafei rotatorilor.

Care sunt simptomele unei rupturi de cap lung al bicepsului brahial?

O ruptura a capului lung al bicepsului provoaca durere instantanee si senzatia ca ceva ‘sare’ sau se rupe, in partea superioara a bratului. De obicei, muschiul se ‘lasa’ in partea inferioara a bratului, rezultand o deformare numita „deformarea lui Popeye”. Bicepsul va fi, de asemenea, semnificativ slabit si se observa in mod normal vanatai considerabile, la scurt timp dupa leziune. Alte simptome pot include:

  • rigiditate
  • spasme si slabiciune musculara
  • raza de miscare redusa
  • furnicaturi si amorteala

Ce trebuie sa fac daca mi-am rupt capul lung al bicepsului?

Trebuie sa faci repaus si sa aplici gheata pe umar, pentru a limita cantitatea de sangerare si edemul (umflatura), in interiorul si in jurul capetelor rupte ale tendonului. Gheata trebuie aplicata pe locul ranit timp de 15-20 minute la fiecare 1-2 ore. Poti sa folosesti o punga de mazare congelata sau gheata zdrobita invelita intr-un material.

Recuperarea medicala dupa ruptura de cap lung a bicepsului brahial

Indiferent daca este necesara interventia chirurgicala sau medicul iti recomanda doar o perioada de repaus, asistenta unui kinetoterapeut este esentiala pentru a stabili un plan de recuperare adecvat.

Kinetoterapia dupa ruptura de cap lung al bicepsului brahial presupune tratamentul tesuturilor moi, cum ar fi, masajul si exercitiile de intindere musculara (stretching), electroterapia, kinesiotapping si exercitii de forta musculara, progresive.

In cazul in care, pentru vindecare, este suficient repausul, vei putea reveni la activitatea completa dupa o scurta perioada de recuperare medicala. Cand este necesara interventia chirurgicala, perioada de reabilitare va fi putin mai lunga.

Ce nu trebuie sa fac daca mi-am rupt capul lung al bicepsului brahial?

Nu trebuie sa intreprinzi activitati care cresc fluxul de sange in zona ranita si, prin urmare, sangerarea si umflarea zonei. Acestea includ dusurile sau compresele calde, masajul, consumul excesiv de alcool si activitatea excesiva.

Exista efecte pe termen lung dupa ruptura de cap lung a bicepsului brahial?

Uneori ramane prezenta o deformare estetica, dar flexia (indoirea ) completa a cotului si recuperarea fortei musculare sunt realizabile daca urmezi un program de recuperare medicala adecvat.