Luxatia de rotula (rotula ‘sarita’ de la locul ei) este o leziune foarte frecventa a genunchiului, fie legata de o accidentare sportiva, fie ca parte a unei predispozitii congenitale.
Persoanele care au rotula dislocata sunt predispuse sa dezvolte entorse la nivelul genunchiului, instabilitate femuro-patelara si senzatia ca ceva nu este la locul potrivit, precum si dureri, umflaturi (tumefiere) si dificultati la miscarea genunchiului.
Rotula se poate disloca printr-o lovitura directa, cum ar fi o caderea in genunchi. In timpul unei luxatii patelare, rotula este ‘mutata’ din locatia sa normala, spre partea laterala a genunchiului. Rotula poate fi luxata si atunci cand genunchiul este rasucit, cum ar fi in timpul schimbarilor rapide de directie.
Luxatia acuta de rotula este foarte frecventa. Tumefierea (umflarea) apare imediat dupa dislocare si durerea este foarte puternica, mai ales inainte de reducerea luxatiei. In timpul fazei acute se aplica protocolul RICE (Repaus, Gheata, Compresie, Pozitie procliva).
Fig. I. Protocol RICE
De cele mai multe ori, genunchiul se umfla in primele doua ore de la accidentare. Alte simptome pot include:
In cazul in care, dislocarea de rotula poate fi tratata in mod conservator, adica fara interventie chirurgicala, urmarim cresterea fortei musculare pentru a reduce durerea la nivelul genunchiului si pentru a stabiliza rotula. In caz contrar, cand se impune tratamentul chirurgical, folosim un program de recuperare medicala post-operatorie, conceput pentru a te ajuta sa te intorci la activitati fizice, moderate sau intense si sa previi reaccidentarile.
Recuperarea dupa luxatia de rotula
Dupa luxare, pacientul trebuie sa poarte o orteza timp de 4/5 saptamani, care va impiedica flexia (indoirea) genunchiului si va permite numai mersul cu carje. In prima faza a recuperarii ne concentram pe controlul durerii si reducerea umflaturii si pe recuperarea fortei muschilor soldului, pelvisului si gleznei.
Dupa ce vei renunta la orteza, vom incepe exercitiile de mobilizare a genunchiului si a rotulei. In aceasta faza, urmarim castigarea flexiei complete a genunchiului cat mai rapid.
Odata ce este recuperata articulatia, se poate trece la faza de intarire a cvadricepsului, a flexorilor soldului si ai gambei. Se insista pe tonifierea partii mediale (daca luxatia a fost externa), in special pe ranforsarea vastului medial si a adductorilor.
Daca nu ai dureri in timpul exercitiilor, trecem la partea de recuperare a echilibrului si a proprioceptiei, prin exercitii pe suprafete instabile si la recuperarea miscarilor specifice sportului practicat (daca este cazul).