Contracturile musculare pe muschiul trapez

Home / Contracturile musculare pe muschiul trapez

Muschiul trapez este un muschi important al gatului. Cauzele care determina tensionarea sa, sunt diverse, dar cele mai frecvente sunt posturale sau traumatice (asociate cu ‘lovitura de bici/ whiplash’).

O pozitie incorecta a coloanei vertebrale in timpul activitatilor zilnice, de exemplu pozitia la birou sau in fata televizorului, dormitul pe spate cu doua perne sub cap, etc., pot duce la o crestere progresiva a tensiunii musculare.

Simptomele constau in dureri la nivelul gatului, durere de cap sau limitari de mobilitate articulara, cunoscute si sub denumirea de „gat rigid”, ‘gat de lup’ sau ’gat intepenit’.

Tratamentul este intotdeauna conservator, cu sesiuni de fizioterapie, menite sa elimine rigiditatea si sa permita recuperarea functionala maxima.

Reabilitarea pentru muschiul trapez tensionat

Durerile date de contracturile muschiului trapez, variaza in functie de locul unde sunt resimtite si de tipul de efort fizic efectuat. Prima faza a protocolului de recuperare medicala vizeaza reducerea durerii (cu ajutorul unor tehnici terapeutice precum, Dry Needling, laser, terapie miofasciala) si recuperarea gradelor de mobilitate (prin exercitii de intindere a trapezului si a musculaturii paravertebrale cervicale).

Odata atinse aceste obiective, avansam la faza de exercitii de intarire musculara si de exercitii menite sa previna reaparitia problemei.

Folosim exercitii de tonifiere a muschilor romboizi, latissimus dorsi, rotatori externi ai umarului, elevatori ai scapulei, atat cu greutati cat si cu benzi elastice, pentru ca apoi sa progresam la exercitii si activitati de coordonare, mai complexe.