Gonartroza sau artroza genunchiului

Home / Gonartroza sau artroza genunchiului

Ce este gonartroza?

Artroza genunchiului este o afectiune degenerativa, care provoaca leziuni la nivelul cartilajului care acopera oasele genunchiului, afectand implicit intreaga structura articulara. Contrar asteptarilor, pacientii cu gonartroza obtin beneficii imense din programul de recuperare medicala. Succesul tratamentului depinde, desigur, de gravitatea bolii, dar si de implicarea pacientului.

Cauzele gonartrozei

Gonartroza apare de obicei la pacientii cu varsta peste 55 de ani, supraponderali de cele mai multe ori, cu antecedente de artroza in familie. Poate sa apara mai devreme la pacientii cu meniscectomie si/sau reconstructie ligamentara.

Simptomele artrozei genunchiului

Rigiditatea articulatiei genunchiului si durerea sunt principalele simptome ale artrozei genunchiului. Alte simptome ale gonartrozei includ:

  • dificultate la urcat/coborat scari
  • slabiciune musculara
  • pocnituri dureroase in genunchi
  • caderi
  • umflaturi / inflamatii
  • probleme de echilibru
  • probleme de mers

Ce trebuie sa fac daca am gonartroza?

In cazul in care esti supraponderal, este indicat sa scazi in greutate. Astfel o sa fie mai putina presiune pe genunchi.

Trebuie sa fii constient de faptul ca aceasta afectiune este cronica si degenerativa. Adica se inrautateste odata cu trecerea timpului si nu se poate vindeca. Kinetoterapia te poate ajuta totusi sa incetinesti procesul de degradare, sa traiesti fara prea multa durere si fara sa renunti la activitatea fizica.

Recuperarea medicala in gonartroza

Programele noastre de reabilitare se concentreaza pe reducerea durerii si imbunatatirea gradelor de mobilitate a articulatiei genunchiului, in vederea imbunatatirii calitatii generale a vietii. Pe langa gimnastica medicala, sunt foarte importante: pierderea in greutate, evitarea efortului excesiv si mentinerea posturii corecte.

Tratamentul urmareste 3 aspecte fundamentale:

• Controlarea simptomelor prin kinetoterapie

• Scaderea in greutate

• Intarirea muschilor prin gimnastica medicala.

Intarind musculatura din jurul unei articulatii, scade presiunea pe care aceasta trebuie sa o suporte in timpul activitatilor fizice. In timpul tratamentului, se vor efectua, la inceput, exercitii de tonifiere usoara a coapsei si a gambei. Ulterior se incep activitati aerobice usoare si exercitii pentru imbunatatirea stabilitatii trunchiului.

Daca nu apare durere in timpul executarii exercitiilor, vom progresa la antrenamente mai dinamice, concepute pentru a readuce pacientul la activitatile zilnice si chiar sportive, acordand atentie deosebita calitatii miscarilor.

Ce nu ar trebui sa fac daca am gonartroza?

Nu trebuie sa suprasoliciti genunchiului si nu trebuie sa desfasori activitati care iti provoaca durere puternica. Nu ignora problema, deoarece cu cat este tratata mai din timp, cu atat se vor obtine rezultate mai bune.

Exista efecte pe termen lung ale artrozei genunchiului?

Gonartroza este o afectiune degenerativa si, din pacate, acest proces de degradare articulara nu poate fi oprit in totalitate. Prin recuperarea medicala se poate totusi incetini progresul acestei afectiuni. Lasata netratata, gonartroza ajunge in punctul in care singura solutie este protezarea genunchiului.