Tendinita tendon Achile

Home / Tendinita tendon Achile

Ce este tendinita lui Achile?

Tendonul lui Achile este tendonul mare, care uneste muschii gambei cu osul calcaiului. Tendinita lui Achile (sau tendinopatia lui Achile) este o inflamatie a acestui tendon. Fizioterapia este un tratament important pentru tendinita lui Achile.

Cauzele tendinitei lui Achile

Tendinita lui Achile este o afectiune cauzata de utilizarea excesiva a tendonului lui Achile. Prin urmare, este adesea resimtita de cei care participa la sporturi ce presupun sarituri si alergare pe distante lungi.

Utilizarea repetata a muschilor gambei si, prin urmare, a tendonului lui Achile, poate provoca rupturi microscopice in interiorul tendonului. Pentru vindecarea acestor leziuni, ulterior, se declanseaza un raspuns inflamator. Desi acesta face parte din procesul normal de vindecare, inflamatia prelungita, poate provoaca deteriorari locale ale tesuturilor. Factorii care contribuie la dezvoltarea tendinitei lui Achile, pot fi: modificari recente in antrenament (frecventa, durata, intensitate, suprafata de antrenament), timp de odihna redus, anomalii biomecanice, incaltaminte nepotrivita, scaderea flexibilitatii musculare si a gradelor de mobilitate articulara, etc.

Care sunt simptomele tendinitei de Achile?

Tendinita lui Achile provoaca durere in partea din spate a gleznei, chiar deasupra osului calcaiului. Durerea se dezvolta in mod treptat. La inceput, tendonul lui Achile poate fi dureros numai dupa exercitii. Poate exista, de asemenea, rigiditate sau tensiune la nivelul gleznei. Aceste semne initiale ale tendinitei lui Achile sunt adesea ignorate, deoarece dispar odata ce incepi sa mergi. Cu toate acestea, tendinita se poate agrava, durerea pe tendon poate deveni mai intensa si mai frecventa, pana cand devine permanenta. Alte simptome pot include:

  • umflatura (edem )
  • probleme de mers
  • spasme
  • slabiciune

Ce trebuie sa fac daca am tendinita Achileana?

Tendinita lui Achile nu se vindeca, in general, fara fizioterapie. Daca banuiesti ca ai tendinita de Achile, este indicat sa te programezi la o evaluare fizioterapeutica, cat mai curand posibil. Intre timp, evita activitatile care iti provoaca durere si aplica gheata pe tendon (sau o punga cu mazare congelata sau gheata zdrobita invelita intr-un prosop), timp de 15-20 de minute la fiecare doua ore.

Ce nu trebuie sa fac daca am tendinita de Achile?

Daca ai sau suspectezi ca ai tendinita de Achile, nu trebuie sa te ingrijorezi, dar nici sa ignori problema. Cu tratament, durerea poate trece relativ rapid.

Recuperarea medicala pentru tendinita lui Achile

Fizioterapia este esentiala in tratamentul tendinitei lui Achile. Obiectivul initial este scaderea durerii, cu ajutorul terapiei cu unde de soc (ESWT). In functie de modul in care reactioneaza organismul tau la acest tratament, vom decide momentul in care incepem si exercitiile terapeutice.

Pentru a trata cauza aparitiei durerii si nu doar efectul, trebuie sa iti recastigi mobilitatea gleznei, sa iti intaresti musculatura gambei si sa iti imbunatatesti stabilitatea. Exercitiile cresc traptat in intensitate, pentru a nu suprasolicita tendonul sensibil.