Sindromul de tunel carpian

Home / Sindromul de tunel carpian

Ce este sindromul tunelului carpian?

Sindromul tunelului carpian este cauzat de compresia unui nerv, care trece deasupra articulatiei incheieturii mainii. Acesta provoaca durere, modificari senzoriale si pierderea functiei mainii. Recuperarea medicala ajuta in tratarea cu succes a sindromului de tunel carpian.

Ce provoaca sindromul de tunelul carpian?

Sindromul tunelului carpian este cauzat de compresia nervului median, la locul de trecere a acestuia prin tunelul carpian. Tunelul carpian este regiunea dintre incheietura pumnului si palma si este format din oasele carpiene si ligamentul carpian. Prin acest tunel, trec tendoanele unor muschi si nervul median, care trimite semnale de la creier la mana. Peretii tunelului sunt inflexibili, prin urmare, cand unul dintre tendoanele care il traverseaza se umfla, acesta apasa (comprima) pe nervul median. Aceasta compresie afecteaza semnalele transmise de nerv.

Care sunt simptomele sindromului de tunel carpian?

Cel mai frecvent simptom este durerea la nivelul incheieturii mainii, pe mana si amorteala sau furnicaturile in degete (fara a include degetul mic). Acestea pot fi prezente atunci cand incheietura mainii este folosita sau se afla in repaus si apar adesea noaptea. Sindromul tunelului carpian poate cauza, de asemenea, un sentiment de slabiciune la nivelul mainii. Acest lucru poate provoca o mana neindemanatica, caderea obiectelor si performante slabe in orice sport care necesita o priza puternica. Alte simptome pot include:

  • miscare (mobilitate) redusa
  • umflatura/inflamatie

Ce trebuie sa fac daca am sindrom de tunelul carpian?

Daca ai sau suspectezi ca ai acest sindrom, trebui sa consulti un fizioterapeut pentru o evaluare. Intre timp, evita activitatile care agraveaza simptomele.

Kinetoterapia in sindromul de tunel carpian

Tratamentul de reabilitare si prognosticul, depind de faza clinica in care te afli. Repausul si evitarea miscarilor care provoaca durerea, sunt primele indicatii absolute in tratamentul acestei afectiuni.

Prima faza a protocolului de reabilitare, se concentreaza asupra ameliorarii durerii, prin: terapie fizica, relaxarea contracturilor musculare care determina tendinopatia (cu ajutorul masajului decontractant asupra muschilor antebratului).

Durerea, fiind de origine functionala, nu va disparea complet in prima faza a recuperarii. Ea poate persista pana la reechilibrarea completa a tendonului si a muschiului.

Recuperarea functiei articulare, in special a degetului mare, se face cu ajutorul exercitiilor de intindere musculara pasiva, intinderea structurilor capsulare si mobilizarea activa si pasiva, atat a incheieturii mainii, precum si a mainii.

Dupa ce iti recapeti mobilitatea completa, fara durere/amorteli, vom incepe a doua faza de reabilitare, adica, recuperarea fortei si a coordonarii fine. Vom face aceasta prin exercitii de intarire a muschilor, folosind benzi elastice, bile, etc. Scopul este imbunatatirea controlului neuromotor, prin recuperarea si antrenarea miscarilor de opozitie ale degetului mare si antrenarea prizelor digitale (prinderilor cu degetele).

Programul de reabilitare se incheie cu recuperarea miscarilor complexe, ale mainii, bratului si antebratului, prin exercitii cu dificultate progresiva.

Recuperarea medicala in sindromul de tunel carpian poate include:

  • tratamentul tesuturilor moi
  • Kinesio tapping
  • exercitii proprioceptive

In cazurile severe sau aparute cu mult timp in urma, poate fi necesara interventia chirurgicala. Dupa interventia chirurgicala, kinetoterapia te va ajuta in restabilirea functiei complete a mainii.

Ce nu trebuie sa fac daca am sindromul tunelului carpian?

Nu trebuie sa ignori problema, deoarece s-ar putea agrava si poate prelungi perioada de recuperare.

Exista efecte pe termen lung dupa sindromul de tunel carpian?

In majoritatea cazurilor, nu exista efecte pe termen lung, daca este diagnosticat corect si tratat corespunzator. In cazuri grave, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a decomprima nervul.