Tibia si peroneul sunt oasele gambei. Daca exista o ruptura a acestor oase, aceasta este cunoscuta sub numele de fractura de tibie si peroneu si este o afectiune care necesita recuperare medicala.
Exista diferite moduri de a clasifica si descrie fracturile de tibie si peroneu:
O fractura de tibie si peroneu se poate produce in timpul unei miscari bruste de rasucire, in timp ce piciorul este fixat pe podea, ca urmare a unei lovituri directe la nivelul piciorului sau prin cadere de la inaltime.
Durererea intensa va fi simptomul initial pe care il vei experimenta ca urmare a fracturii de tibie si peroneu. Daca fractura este deschisa (fragmentul osos trece prin piele), poate exista si sangerare. Fracturile inchise (pielea ramane intacta) prezinta deseori vanatai. Alte simptome ale fracturii de tibie si peroneu includ:
Asculta indicatiile medicului ortoped si intreaba-l cand poti incepe recuperarea medicala. Aplica gheata sau o punga de mazare congelata pe zona afectata, pentru scaderea durerii si a inflamatiei.
Evita orice activitate care va creste fluxul de sange in zona. Acestea includ: masaj, comprese calde, dusuri calde si consum excesiv de alcool.
Procesul de reabilitare va consta, in prima faza, in controlul durerii si recuperarea miscarii active si pasive a soldului, a genunchiului si a gleznei, concomitent cu o intarire usoara a muschilor. Principalele obiective sunt: recuperarea mobilitatii membrului inferior si corectarea mersului schiopatat.
Odata atinse aceste obiective, putem incepe faza de recuperare a fortei muschilor gambei, coapsei, fesierilor si muschilor trunchiului. In acelasi timp, incepem exercitiile proprioceptive si de echilibru, usoare, progresand catre exercitii din ce in ce mai complexe.
Ultima faza a recuperarii medicale, presupune reintegrarea sportiva, prin: miscari specifice sportului practicat, schimbari de directie, sarituri si aterizari pe suprafete instabile, exercitii de agilitate, etc.
Fractura de tibie si peroneu poate fi o leziune complexa si, prin urmare, poate necesita o perioada lunga de reabilitare, inainte de a te intoarce la activitatea normala din viata de zi cu zi sau sport.
Un program de recuperare medicala adaptat nevoilor tale, precum si implicarea ta in acest proces, te vor ajuta sa te intorci mai rapid la activitatile tale si vor reduce la minimum orice complicatie care ar putea aparea in viitor.