Recuperare dupa operatia de hernie de disc

Home / Recuperare dupa operatia de hernie de disc

Discurile intervertebrale actioneaza ca o perna intre oasele coloanei. In timpul operatiei de hernie de disc, este indepartata bucata discului care irita radacina nervoasa sau canalul spinal. Timpul necesar pentru a reveni la activitatile normale este diferit de la persoana la persoana. Tratamentul de kinetoterapie, va ameliora durerea, va imbunatati capacitatea functionala si iti va reda independenta in activitatile importante pentru tine.

Simptome dupa operatia de hernie de disc

Dupa interventia chirurgicala, este posibil sa ai dureri si disconfort la nivelul spatelui. Acestea sunt normale in timpul procesului de vindecare si nu trebuie sa te ingrijoreze. De obicei, pacientii se pot ridica din pat la cateva ore dupa operatie. Un kinetoterapeut iti va arata cum sa cobori din pat si cum sa te deplasezi cu atentie si confort. Tot el te va sfatui in legatura cu activitatile pe care ar trebui sa le eviti in primele cateva saptamani, cum ar fi, aplecatul si ridicarea obiectelor. De asemenea, iti va oferi exercitii foarte usoare, care ar trebui continuate in mod regulat acasa pentru a ajuta procesul de recuperare.

Recuperarea medicala dupa operatia de hernie de disc

La CardioKinetic oferim tratament specializat si individualizat pentru persoanele operate de hernie de disc. Pentru cea mai buna recuperare posibila, este necesar sa urmezi un program de kinetoterapie. Noi te putem ghida printr-un program de reabilitare, structurat, adaptat nevoilor tale, pentru a te readuce la nivelul tau fizic anterior, astfel incat sa te poti bucura de activitatile care iti faceau placere.

1-2 saptamani post operator

In primele doua saptamani dupa operatie, programul de kinetoterapie se va concentra pe controlul durerii si al inflamatiei si pe incurajarea vindecarii tesuturilor moi. Recuperarea medicala in aceasta etapa poate include:

 • gheata
 • masaj
 • exercitii blande de mobilitate

Kinetoterapeutul iti va arata si modalitati de a te mentine in siguranta acasa, in timpul sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi: sa intri si sa iesi din cada/dus, sa urci si sa cobori scarile, sa urci si sa cobori din masina, sa te asezi sau sa te ridici din pat, etc.

2-6 saptamani post operator

In aceasta etapa de recuperare, sunt recomandate mersul pe jos, inotul si ciclismul stationar, pentru a imbunatati capacitatea fizica si a creste nivelul de energie.

Programul tau de kinetoterapie poate include, de asemenea, exercitii usoare pentru tonifierea si controlul muschilor care stabilizeaza partea inferioara a spatelui. Noi te vom sprijini si te vom ghida in timpul exercitiilor, pentru a-ti imbunatati increderea in tine si a-ti recastiga independenta in activitatile zilnice. Este important sa inveti cum sa iti pastrezi spatele in siguranta in timp ce ridici si transporti articole si mai apoi, in timpul activitatilor mai dificile. Te vei putea reintoarce la munca usoara in 2-4 saptamani, in functie de ocupatia ta. Programul de recuperare in aceasta etapa, poate include:

 • mersul pe banda
 • bicicleta stationara
 • exercitii de intindere pentru a creste flexibilitatea
 • exercitii de control muscular
 • corectarea si adaptarea posturii in timpul activitatilor vietii de zi cu zi, cum ar fi ridicarea si aplecatul

6-12 saptamani post operator

In acesta etapa, ne vom concentra pe progresul exercitiilor din etapa anterioara si anume, pe intarirea muschilor din jurul spatelui inferior si pe cresterea mobilitatii spatelui. Te vom indruma si cum sa scazi riscul de reaparitie a durerilor, la locul de munca, prin adoptarea unei posturi corecte. Tratamentul de kinetoterapie in aceasta etapa, poate include:

 • exercitii de intarire a abdomenului
 • exercitii de stabilitate pentru coloana
 • cresterea distantei de mers pe jos
 • exercitii de corectare a posturii

Mersul pe jos, ciclismul stationar sau inotul trebuie continuate pentru a-ti optimiza greutatea si a te mentine in forma.

12 saptamani post operator

In stadiul final al recuperarii, vom continua exercitiile de forta musculara, stabilitate a trunchiului si mobilitate, dar cu un grad mai mare de dificultate.

In aceasta etapa trebuie sa iti imbunatatesti increderea in tine si sa iti depasesti frica de sarcinile zilnice, la locul de munca sau acasa. Trebuie sa ne siguram ca, la finalul programului de recuperare, aceste activitati sunt desfasurate in siguranta, fara frica si eficient.

Este important sa respecti indicatiile noastre, pentru a obtine cele mai bune rezultate.