Radiusul este unul dintre cele doua oase din antebrat. Este localizat intre cot si incheietura mainii, in partea degetului mare. O fractura a capului radial este numele unei rupturi a acestui os, chiar sub cot. Recuperarea medicala este importanta dupa fractura de cap radial, pentru a recastiga mobilitatea completa si forta musculara.
Fracturile capului radial sunt cel mai frecvent cauzate de o cadere pe mana intinsa.
Durere acuta, care limiteaza miscarea si forta. Fractura de cap radial cauzeaza adesea umflatura in exteriorul cotului. Alte simptome pot include:
O fractura a capului radial este o leziune grava. Daca ai sau suspectezi ca ai o fractura a capului radial, trebuie sa mergi imediat la cea mai apropiata unitate primiri urgente sau la un consult ortopedic.Noi colaboram cu Prof. Dr. Radu Prejbeanu si cu Dr. Andrei Balanescu. Te asiguram ca vor gasi cel mai potrivit tratament pentru tine.
Pentru scaderea durerii si pentru a reduce si controla edemul (umflatura), poti aplica gheata la nivelul cotului (sub forma de gheata zdrobita, invelita intr-un prosop sau o punga cu mazare congelata). Gheata se aplica timp de 20 de minute, nu mai mult si nu direct pe piele.
Daca banuiesti ca ai fractura de cap radial, nu trebuie sa practici activitati care pot determina deplasarea capetelor rupte ale radiusului, unul fata de celalalt. Prin urmare, nu trebuie sa incerci sa utilizezi bratul ranit, pana cand nu a fost evaluat de un medic. De asemenea, trebuie sa eviti activitatile care pot creste fluxul de sange in zona afectata. Acestea includ: dusuri si comprese calde, masaj si consumul de alcool. Activitatile care cresc fluxul de sange in zona ranita, pot creste sangerarea in jurul capetelor fracturate ale osului si, prin urmare, pot prelungi perioada de recuperarea.
Gestionarea initiala, dupa o fractura a capului radial, trebuie efectuata la un departament de urgente sau un medic ortoped. Se vor efectua raze X la nivelul cotului, pentru a confirma fractura si pentru a determina locul si severitatea ei. Managementul initial consta in stabilizarea fracturii, pentru a permite vindecarea acesteia. Daca fractura nu este grava, atunci stabilizarea se face printr-o atela ghipsata. Interventia chirurgicala de fixare a capului radial, se recomanda atunci cand capetele rupte ale osului sunt intr-o pozitie care nu permite vindecarea.
Dupa ce fractura s-a consolidat, se poate incepe kinetoterapia.
In prima faza a programului de reabilitare, sunt cruciale mobilizarile articulatiei cotului, cu precautie, dar timpurii, pentru a preveni instalarea rigiditatii articulare. In aceasta prima etapa, laserul si gheata pot fi utilizate pentru ameliorarea durerii.
Odata ce ai obtinut o mobilitate articulara excelenta, poti trece la a doua faza a protocolului de recuperare, axata pe recuperarea fortei lantului muscular, cuprinzand exercitii de intarire a pronatorilor/supinatorilor incheieturii mainii, flexorilor/extensorilor ai antebratului, bicepsului, tricepsului si stabilizatorilor umarului.
Obiectivul ultimei faze de reabilitare este recastigarea coordonarii manuale, prin exercitii de antrenament neuromotor.
Multe fracturi ale capului radial se vindeca fara complicații. Cu recuperare adecvata, pacientii isi recastiga functionalitatea.
Totusi, datorita complexitatii articulatiei cotului si a localizarii unor fracturi de cap radial, sunt pacienti care nu isi recastiga niciodata 100% mobilitatea cotului. Acest lucru se poate datora multor factori: nerespectarea indicatiilor kinetoterapeutului, tesutului cicatricial, unghiului capului radial, restrictiilor musculare, restricțiilor cauzate de placi/suruburi/fire din interventia chirurgicala, etc.
Inceperea recuperarii medicale, dupa fractura de cap radial, cat mai rapid din momentul indepartarii dispozitivului de imobilizare precum si cooperarea cu kinetoterapeutul, cresc sansele de recuperare completa a mobilitatii cotului.