Leziunea de tip slap

Home / Leziunea de tip slap

Ce este leziunea de tip slap?

Termenul de leziune SLAP se refera la o afectiune a partii anterosuperioare a labrumului, asociata cu desprinderea capului lung al tendonului bicepsului brahial. Este o afectiune care apare in urma unei miscari violente in sporturile de aruncare sau ca urmare a unei cazaturi pe umar.

Simptome leziune de tip SLAP

Este foarte probabil sa ai dureri in repaus, care tind sa se agraveze cand incerci sa faci miscari ce presupun ridicarea bratului deasupra capului, fiind insotite de senzatia ca “sare umarul”, laxitate si “pocnituri” in articulatie.

In cazurile mai putin severe, interventia chirurgicala ar putea fi evitata prin oprirea imediata a activitatilor sportive sau a miscarilor care presupun ridicarea bratului deasupra capului.

Scopul recuperarii medicale este de a intari musculatura rotatorie interna si de a restabilli in cel mai scurt timp mobilitatea completa, fara a forta rotatia externa a umarului. Exercitiile de streching pentru capsula articulara si muschii coafei umarului, pot reduce simptomele.

INTERVENTIA CHIRURGICALA IN LEZIUNILE DE TIP “SLAP”

Artroscopia este frecvent utilizata pentru a trata rupturile de labrum. In cazul in care ruptura este mica si este in mare parte prinsa, eliminarea atat a marginilor zdrentuite precum si a oricaror parti slabe ale labrum-ului, va putea ameliora simptomele. Aceasta interventie se numeste debridare labrala.

Daca ruptura este mare, umarul poate fi, de asemenea, instabil. In aceasta situatie poate fi necesar ca ruptura labrala sa fie reparata, mai degraba decat eliminata. Tehnicile noi, permit medicilor plasarea unei ancore in osul din jurul articulatiei umarului si repararea artroscopica a leziunii. Exista mai multe tipuri de ancore, (cele mai multe fiind prinse in os si avand suturi/cusaturi atasate), care sunt folosite pentru a lega labrumul pana la os, permitand astfel labrumului sa se vindece in pozitia corespunzatoare.

RECUPERAREA IN LEZIUNILE DE TIP SLAP

Dupa interventia chirurgicala va trebui sa porti o orteza care iti va imobiliza umarul intr-o pozitie neutra pentru o perioada de 3-4 saptamani.

In perioada cuprinsa intre saptamanile a 3-a si a 6-a, dupa interventia chirurgicala, vei avea voie sa faci exercitii pasive pentru recastigarea mobilitatii. In timpul acestor exercitii, musculatura este relaxata si miscarile sunt efectuate de terapeutul tau. Obiectivul, in aceasta faza, este acela de a restabili mobilitatea completa a umarului in 10-12 saptamani de la interventia chirurgicala.

Incepand din saptamana a 3-a, vei incepe exercitii submaximale de izometrie, mai ales cele care implica stimularea capului lung al bicepsului.

Exercitile active de mobilitate nu vor depasi unghiul de 90ᴼ, decat dupa saptamana 6 (postoperator), cand se va incheia perioada de protectie a articulatiei.

In cazul sportivilor de performanta, programul de reabilitare va fi mult mai agresiv si accelerat, vizand recuperarea mobilitatii complete a articulatiei umarului pana in saptamanile 6-8, dupa interventie (in cazul in care umarul nu este imobilizat, existand riscul de a avea un umar rigid si cu deficit de extra-rotatie).

Intoarcerea la activitatile sportive de contact sau cele care presupun aruncarea, se va face dupa un program de reabilitare de 6 luni.