Fractura proximala sau distala de humerus

Home / Fractura proximala sau distala de humerus

Ce este fractura proximala sau distala de humerus?

Humerusul este osul bratului si face legatura intre umar si antebrat. Ruptura acestui os se numeste fractura de humerus. In functie de locul rupturii, se clasifica in fractura proximala de humerus (mai aproape de umar) sau fractura distala de humerus (mai aproape de cot).

Ce poate cauza o fractura de humerus?

Fractura humerusului se produce printr-un mecanism traumatic. La persoanele cu varsta peste 50 de ani poate fi vorba despre o simpla cadere, in timp ce la persoanele mai tinere, apare de obicei ca urmare a unui traumatism violent (caderea de la inaltime, accident de masina sau traume sportive).

Care sunt simptomele fracturii de humerus?

Simptomatologia se caracterizeaza prin durere intensa in zona fracturii, vanatai si impotenta functionala imediata. Durerea se agraveaza chiar si la miscari minime ale umarului. Alte simptome pot include:

  • rigiditate
  • slabiciune musculara
  • amorteala sau furnicaturi
  • spasme sau crampe musculare

Tratamentul chirurgical si kinetoterapia in fractura de humerus

In majoritatea cazurilor se recomanda tratamentul chirurgical, care consta in stabilizarea fragmentelor fracturate. Indiferent de tipul de interventie chirurgicala folosit, se recomanda mobilizarea imediata a membrului pentru a preveni rigiditatea posttraumatica. Mobilizarea pasiva se incepe cat mai curand posibil, in limita durerii.

Incepand cu a treia saptamana de la interventie, pot fi efectuate exercitii usoare de mobilizare/miscare asistata. Se introduc si exercitiile de pendulare, precum si exercitii pentru activarea stabilizatorilor scapulari.

Se aplica masaj in zona umarului, a trapezului superior si a elevatorului scapular, care sunt de obicei puternic tensionati.

Incepand cu a sasea saptamana postoperatorie, ne concentram pe recastigarea mobilitatii, luand in considerare gradul de durere si nivelul de cicatrizare a tesuturilor. Inserarea exercitiilor active de forta musculara pentru coafa rotatorilor se face treptat, cu mare atentie, pentru a evita descompunerea fracturii.

Pe langa mobilitatea completa si forta musculara, in ultima faza de recuperare medicala urmarim imbunatatirea coordonarii dintre miscarile trunchiului si miscarile membrului superior si, foarte important, cresterea stabilitatii umarului. 

Recuperarea medicala dupa fractura de humerus dureaza 3-4 luni, pentru a recupera in intregime mobilitatea umarului si functionalitatea completa. Aceste obiective fizioterapeutice se urmaresc si in cazul tratamentului conservator. Programul tau de kinetoterapie poate include:

  • Realiniere posturala
  • Terapie miofasciala
  • Kinesiotappig

Ce nu trebuie sa fac daca am fractura de humerus?

Nu trebuie sa faci activitati care pot creste fluxul de sange in zona ranita. Acestea includ dusurile sau compresele calde, masajul si consumul excesiv de alcool, deoarece pot creste sangerarea in jurul capetelor fracturate ale osului si prin urmare, pot prelungi recuperarea.

Ce trebuie sa fac daca am fractura de humerus?

Pentru diminuarea durerii, pentru a reduce si pentru a controla umflatura, poti aplica gheata sau o punga de mazare congelata pe partea afectata a bratului, timp de 15- 20 de minute, nu direct pe piele.

Exista efecte pe termen lung dupa fractura de humerus?

Cele mai multe fracturi ale humerusului se vindeca fara complicatii. Cu recuperare medicala adecvata, majoritatea oamenilor isi revin complet. Un numar mic de pacienti, poate dezvolta rigiditate semnificativa in articulatia umarului in urma unei fracturi humerale. Aceasta poarta denumirea de umar inghetat.

Pentru persoanele care raman cu acest deficit, recuperarea dureaza mai mult.