Fasceita plantara

Home / Fasceita plantara

Ce este fasceita plantara?

Fascia plantara este o banda groasa de tesut conjunctiv, care se intinde de la osul calcaiului la baza degetelor de la picioare; are rolul de a sustine arcul piciorului. Fasceita plantara este o inflamatie cauzata in mod obisnuit de utilizarea excesiva, ceea ce declanseaza umflarea fasciei plantare la locul de atasare pe osul calcaiului. Fasceita plantara cauzeaza, de obicei, dureri pe marginea interioara a calcaiului. Kinetoterapia este un tratament important pentru fasceita plantara.

Care sunt cauzele fasceitei plantare?

Fasceita plantara este intinderea sau „tragerea” fasciei plantare de la locul de atasare de pe osul calcaiului. Acest lucru declaseaza procesul inflamator la nivelul fasciei. Activitatile sau ocupatiile care presupun mult mers pe jos, alergare sau dans, sunt frecvent asociate cu dezvoltarea fasceitei plantare.

Alte cauze includ: greutatea corporala crescuta, posturi gresite ale piciorului (picior plat, picior cav), ocupatii ce presupun mult stat in picioare si efectuarea exercitiilor fizice incorect.

Simptomele fasceitei plantare

Durerea de calcai (in special, dimineata, la primii pasi). Durerea este mai grava in timpul activitatilor cu impact mai mare pe picior, cum ar fi alergatul sau sariturile. Durerea este localizata de obicei la marginea interioara a calcaiului. In timp, inflamatia se agraveaza si intensitatea durerii creste.

Alte simptome pot include:

  • crampe musculare
  • rigiditate glezna
  • furnicaturi si amorteli
  • mers schiopatat

Ce trebuie sa fac daca am fasceita plantara?

Daca ai sau suspectezi ca ai fasceita plantara, trebuie sa te programezi la un consult fizioterapeutic cat mai curand posibil. Cu cat incepi tratamentul mai devreme si simptomele nu se agraveaza, cu atat sunt mai mari sansele unui tratament de succes.

Ce nu trebuie sa fac daca am fasceita plantara?

Nu trebuie sa astepti sa dispara durerea fara tratament. Aceasta inflamatie este de obicei ignorata, deoarece durerea scade pe masura ce articulatia se incalzeste. Cu toate acestea, de fiecare data cand pui greutate pe picior, intretii inflamatia. In cele din urma, pe masura ce afectiunea progreseaza, durerea poate persista si dupa incalzire. In acest moment, inflamatia este mai dificil de tratat si poate dura mai mult timp pentru a raspunde la tratament.

Recuperarea medicala pentru fasceita plantara

Kinetoterapia este importanta in gestionarea fasceitei plantare. Un diagnostic precis este necesar pentru a asigura un rezultat de succes. Tratamentul depinde, in mare masura, de cat de veche este inflamatia. Chirurgia sau injectiile antiinflamatorii pot fi uneori luate in considerare, daca tratamentul conservator nu a fost satisfacator.

Primul obiectiv pe care il urmarim este scaderea durerii, cu ajutorul terapiei cu unde se soc (ESWT ). In functie de cum reactioneaza organismul tau la undele de soc (daca dispare durerea in primele sedinte sau nu), vom stabili impreuna cand incepem programul de kinetoterapie pentru fasceita plantara.

In cazul in care fasceita plantara a aparut ca urmare a unei posturi/pozitii gresite a piciorului (picior plat, picior cav, etc.), vom face o plantograma (ne arata cum distribui greutatea pe talpa) pentru a identifica tipul de taloneti (talpici ) de care ai nevoie.

Dupa ce obtinem ameliorarea simptomelor, ne vom concentra pe recuperarea mobilitatii gleznei, pe cresterea fortei musculare si pe imbunatatirea stabilitatii. Tratamentul poate include si terapie miofasciala, mobilizari pasive, mobilizari ale tesuturilor moi, etc.

Daca iti doresti sa te reintorci la sport, in ultima faza a recuperarii, vom adauga progresiv exercitii dinamice, de coordonare, de control neuromuscular si de corectare a biomecanicii in timpul alergarii, sariturilor/aterizarilor, schimbarilor de directie, etc.