Leziuni cartilaj articular glezna (talus)

Home / Leziuni cartilaj articular glezna (talus)

Ce sunt leziunile cartilajului articular al gleznei?

Talusul este unul dintre oasele care alcatuiesc glezna. Osul are un cartilaj, un invelis, care il acopera acolo unde se uneste cu alte oase. Scopul acestui cartilaj este de a amortiza si proteja talusul si de a ajuta glezna sa se miste lin. In timpul unei accidentari la glezna, acest cartilaj se poate deteriora.

In cazul in care cartilajul nu este vindecat corespunzator, atunci parti ale acestuia se pot inmuia si pot incepe sa se rupa. Partile afectate ale cartilajului se pot rupe uneori complet, provocand prezenta bucatilor libere de cartilaj in interiorul gleznei. Corpurile libere pot afecta functia gleznei si pot provoca durere.

Cum se produc leziunile cartilajului?

Cele mai frecvente cauze ale leziunilor de cartilaj al talusului, sunt traumele la nivelul gleznei. De exemplu, daca ai suferit mai multe entorse severe, este posibil sa ai cartilajul talusului afectat, iar acesta sa nu se fi vindecat corect, provocand formarea de leziuni osteocondrale (leziuni osoase si de cartilaj).

Care sunt simptomele leziunilor cartilajului gleznei?

  • Durere la nivelul gleznei, in special in timpul activitatilor sportive
  • Durere la activitati in care se incarca greutate mare pe glezna
  • Umflarea gleznei, mai ales dupa activitatea fizica
  • O senzatie de blocare sau cedare a gleznei
  • Senzatie de apasare a gleznei in timpul miscarii

Ce trebuie sa fac daca am leziuni de cartilaj al gleznei?

Aplica gheata pe glezna, folosind o punga de mazare congelata sau gheata zdrobita invelita intr-un material, timp de 15-20 minute, la 1-2 ore. Trebuie sa incepi kinetoterapia, pentru a diminua simptomele si pentru a-ti recastiga functionalitatea gleznei.

Ce nu trebuie sa fac daca am leziuni de cartilaj la glezna?

Nu iti suprasolicita glezna, pentru a permite vindecarea cartilajului. Presiunea ridicata pe glezna, cum ar fi activitatile sportive intense sau moderate, trebuie evitata complet.

Recuperarea medicala in leziunile de cartilaj articular la nivelul gleznei

Kinetoterapia ajuta la reducerea durerii si a edemului (umflaturii) gleznei in etapele initiale. Cand simptomele sunt ameliorate, vom incepe exercitiile pentru imbunatatirea mobilitatii, a fortei musculare si a stabilitatii gleznei, fara a provoca durerea sau suprasolicitarea articulatiei.

Daca musculatura din jurul gleznei este suficient de puternica, glezna devine stabila si scade presiunea pe care trebuie sa o suporte articulatia, implicit cartilajul. 

Exista efecte pe termen lung ale leziunilor articulare ale gleznei?

Atata timp cat cartilajul nu este intrerupt si se urmeaza sfaturile kinetoterapeutului, glezna se poate recupera complet si functia ei va reveni la normal. Daca exista bucati rupte de cartilaj in articulatie, atunci se recomanda interventia chirurgicala. Scopul interventiei este indepartarea bucatilor rupte de cartilaj sau a cartilajului deteriorat, astfel incat glezna sa se vindece si sa poti incepe recuperarea medicala.