Recuperarea Sportiva

Home / Recuperarea Sportiva

Substantivul “reabilitare” provine din latinescul “re”, care inseamna “din nou” si “abilitare” care inseamna “a fi in forma”. Este important sa intelegem ca recuperarea sportiva este un proces menit sa:

  1. Reduca pierderile de mobilitate, masa si forta musculara, asociate leziunilor acute sau afectiunile cronice.
  2. Faciliteze vindecarea tesuturilor

Atat activitatile fizice recreative, cat si, sportul de performanta cauzeaza un numar semnificativ de accidentari. Drept urmare, practicarea unui sport creste riscul aparitiei leziunilor musculoscheletale.

Fotbalul are cea mai mare incidenta de accidentari grave, urmat de sporturile de iarna, handbal, etc.

Leziunile tisulare produse in sport se clasifica in leziuni macro-traumatice si micro-traumatice.

  • Leziunile macro-traumatice: sunt cauzate de o forta puternica (cazatura, lovitura, coliziune, etc.)
  • Leziunile micro-traumatice: leziuni cronice, datorate suprasolicitarii unor structuri cum ar fi: muschii,articulatiile, ligamentele sau tendoanele.

Procesul de recuperare trebuie inceput cat mai curand posibil dupa accidentare. Acesta poate incepe atat inainte cat si dupa interventia chirurgicala (atunci cand aceasta este necesara).

Planul de recuperare

Recuperarea sportiva trebuie sa tina cont de faptul ca principalul obiectiv al pacientului este cel de a se reintoarce la sport , cel putin la nivelul avut inainte de accidentare. Drept urmare nivelul functional al pacientului (sportivului), dupa incheierea programului de recuperare trebuie sa fie la fel, daca nu mai bun ca inainte.