Chirurgia a evoluat in ceea ce priveste tehnicile de fixare si reconstructie a diferitelor articulatii si ligamente. Cu toate acestea, la fel de important si uneori mai important decat interventia chirurgicala, este procesul de recuperare medicala.
Varianta ideala pentru o recuperare completa, ar trebui sa includa planificarea unei perioade de pregatire pentru operatie si o perioada de reabilitare postoperatorie.
Pentru persoanele care doresc sa se intoarca la un nivel fizic ridicat, perioada preoperatorie este de o importanta fundamentala, deoarece permite persoanei care a suferit leziunea sa mearga in sala de operatii cu o masa musculara antrenata si un bun control muscular. Aceasta este cheia pentru reabilitarea accelerata dupa interventia chirurgicala.
Scopul programului de reabilitare, este de a recupera stabilitatea, mobilitatea, forta, flexibilitatea si capacitatea de a efectua din nou anumite miscari functionale si sportive. Intotdeauna incercam sa aducem membrul ranit la valori foarte apropiate, daca nu identice, cu cele de dinaintea leziunii.
In functie de tipul de leziune, se foloseste un protocol specific, in jurul caruia construim si adaptam programul de recuperare medicala. Dupa majoritatea interventiilor chirurgicale se impun anumite restrictii si obiective.
De aceea recomandam parcurgerea procesului de recuperare, alaturi de un terapeut. Acesta stie cand si cum sa faci anumite lucruri si cum sa atingi obiectivele perioadei in care te afli, respectand contraindicatiile impuse de afectiunea ta si de tipul interventiei folosite.
In sectiunea noastra „Ce tratam”, poti gasi mai multe informatii despre principalele tipuri de leziuni, pe care le tratam si reabilitarea acestora.
De exemplu, ce faci dupa ‘Ruptura de ligament incrucisat anterior’ si despre momentul in care poti sa incepi recuperarea.