Ruptura coafei rotatorilor

Home / Ruptura coafei rotatorilor

Ce este coafa rotatorilor?

Coafa sau manseta rotatorilor, este alcatuita din patru muschi (supraspinos, infraspinos, subscapular si rotund mic) care se afla intre omoplat (scapula) si humerus, osul bratului. Acesti muschi misca si stabilizeaza articulatia umarului.

Ce este ruptura coafei rotatorilor?

O ruptura a coafei rotatorilor se refera la ruptura unui sau a mai multor muschi care alcatuiesc acest grup. In 90% din cazuri, aceste leziuni sunt degenerative, adica apar treptat, in timp ce doar 10% dintre ele provin in urma unui traumatism. Rupturile degenerative sunt rezultatul evolutiei naturale a unei tendinopatii cronice a coafei rotatorie si/sau a unui traumatism subacromial extern.

Rupturile traumatice apar la persoanele tinere, sportive, ca urmare a suprasolicitarii bratelor prin miscari deasupra capului sau sunt consecinta caderilor pe umar, in cazul accidentelor, fiind de obicei asociate cu luxatii sau fracturi ale humerusului.

Care sunt simptomele leziunii/rupturii coafei rotatorilor?

Durerea acuta, senzatie de ruptura si slabiciune imediata a bratului. Simptomele se pot agrava datorita uzurii continue, prin diferite miscari daunatoare. Alte simptome pot include:

  • Atrofie musculara
  • Rigiditate
  • Durere la ridicarea si coborarea bratului
  • Zgomote (pocnituri, trosnituri sau cracmente) la anumite miscari
  • Slabiciune la rotirea sau ridicarea bratului

Ce trebuie sa fac daca am o ruptura a coafei rotatorilor?

Pentru a controla edemul (umflatura), trebuie aplicata gheata la nivelul umarului, timp de 15-20 minute la fiecare 1-2 ore, folosind gheata zdrobita sau un pachet de mazare congelata, invelita intr-un material.

Recuperarea medicala in ruptura de coafa rotatorie

Tratamentul si perioada de reabilitare dupa leziunea mansetei rotatorilor sunt foarte diferite in functie de severitate sau daca este cazul, in functie de interventia chirurgicala efectuata, asa ca vom descrie doar cateva principii de baza.

Faza initiala a recuperarii urmareste recuperarea gradelor de mobilitate, prin miscari pasive si active, de flexie-extensie, evitand rotatia externa. In aceasta faza delicata, trebuie evitate miscarile si fortarile bruste.

In urmatoarea faza, trebuie sa intarim muschii bratului si ai pieptului, apoi musculatura rotatoare externa si interna a umarului, prin exercitii progresive. Tot in aceasta faza, urmarim imbunatatirea stabilitatii umarului prin exercitii de proprioceptie.

Faza finala a recuperarii presupune pregatirea pentru reluarea activitatilor sportive si exercitii de preventie.

Ce nu trebuie sa fac daca am o ruptura a coafei rotatorie?

In primele cateva zile dupa ruptura, nu trebui sa intreprinzi activitati care cresc fluxul de sange catre zona afectata. Acestea includ dusurile si compresele calde, masajul, consumul de alcool si utilizarea excesiva a bratului. Acestea pot prelungi sangerarile musculare, rezultand dureri suplimentare si o recuperare prelungita.

Exista efecte pe termen lung dupa o ruptura a coafei rotatorilor?

Unele rupturi ale coafei rotatorilor pot avea efecte pe termen lung. Acest lucru depinde, de obicei, de severitatea rupturii. Cand un muschi al mansetei rotatorilor este complet rupt, este necesara o interventie chirurgicala pentru a-l repara. In cazurile in care este necesara interventia chirurgicala, recuperarea medicala va dura mai mult timp. Recuperarea poate fi prelungita si daca leziunea nu este gestionata corespunzator. Acest lucru poate avea ca rezultat recuperarea incompleta a muschiului/muschilor afectati (forta sau mobilitatea nerecuperate). Acesti muschi slabiti, predispun articulatia la alte leziuni ale umarului, cum ar fi tendinopatia (inflamatia unui tendon) coafei rotatorilor.